Hlavní obsah

Chadim přebírá baseballovou reprezentaci. Nejde mít jiný cíl než medaili

Medaile z evropského šampionátu zůstává dál snem a hlavním cílem pro baseballovou reprezentaci mužů, která letos pod vedením hlavního trenéra Mike Griffina z Kanady obhájila na ME pátou příčku z posledního mistrovství. Po devíti letech působení u seniorského národního týmu, střídá Mika Griffina ve vedení týmu Pavel Chadim. Padesátiletý head coach bude historicky teprve čtvrtým Čechem v čele mužské baseballové reprezentace.

Foto: baseball.cz, Tomáš Icík

Pavel Chadim první v šiku baseballové reprezentace.

Článek

Přebírá novou roli. Pavel Chadim v minulosti působil u českých mládežnických reprezentací a je také trenérem u Draků Brno.

„Nejvíc u mě asi převládá pocit odpovědnosti. Jak k baseballovému hnutí, sportovnímu prostředí, tak také ke všem českým trenérům, kteří, stejně jako všichni čeští hráči, chtějí pro svou zemi dosáhnout maxima," vyznává se Chadim. A jeho hlavní cíl, kterého chce s týmem dosáhnout? „Po třech desetiletích marných bojů o medaili z ME nejde mít jiný cíl než medaili."

Foto: baseball.cz, Tomáš Icík

Pavel Chadim bude trénovat baseballovou reprezentaci.

U národního týmu končí velká řada starších hráčů a chystá se generační obměna. „Je jasné, že každý stát se musí starat, aby jeho mladí hráči sbírali zkušenosti, neztráceli motivaci a byli připraveni kdykoliv za národní tým hrát. Na druhé straně věk není limit, plánujeme na vrcholných akcích typu ME a WBC hrát s nejlepšími hráči, kteří budou schopni pomoci týmu k vítězství a budou mít dostatek motivace," komentuje nadcházející generační obměnu Chadim, jenž získal s reprezentací U23 na mistrovství světa v roce 2014 na Tchaj-wanu skvělé 5. místo.

Změna v roli hlavního manažera byla oznámena už před rokem, jelikož se jedná o velký krok. Celý rok strávil Chadim aktivně a pomalu začal s přípravou na svou budoucí roli. „Předběžně jsme se domluvili na výraznější spolupráci s Italy i pokračování spolupráce se Španěly. Uvidíme, co vše se podaří zrealizovat. Připravili jsme harmonogram akcí pro rok 2022 s prvním lednovým soustředěním. A také jsem trochu připravil rodinu a práci na časovou zátěž spojenou s národním týmem..."

Chadim také představil realizační tým, který bude stát po jeho boku. O nadhazovače se bude starat John Hussey, jenž momentálně působí v oddíle Hroši Brno. Na třetí metě to bude David Winkler, který měl v minulých letech na starosti reprezentaci U18. S útočnou hrou bude pomáhat Drew Saylor, hitting instructor klubu Kansas City Royals, a také Alexander Derhak.

České reprezentanty čeká v červnu tradiční Pražský baseballový týden, v září by to pak měl být turnaj Super Six v Barceloně, a rovněž v září by se měla odehrát kvalifikace World Baseball Classic, který byla v březnu roku 2020 kvůli covidu-19 zrušena.

Reklama