Hlavní obsah

Czech Open s rekordní dotací přilákal squashové hvězdy, ve hře budou statisíce

S rekordní dotací 30 tisíc dolarů (zhruba 738 tisíc korun) začne ve čtvrtek v Brně prestižní squashový turnaj Czech Open, jenž spadá do mezinárodní kategorie PSA. Zápasů v Centru Viktoria se zúčastní osm hráčů z první světové pětatřicítky, nasazenou jedničkou bude šestnáctý hráč světa a obhájce prvenství Švýcar Nicolas Müller ze Švýcarska. Turnaj vyvrcholí finálovými zápasy mužů a žen v pondělí 7. listopadu.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Martin Švec v akci.

Článek

Hlavními českými nadějemi budou Martin Švec (77. v žebříčku PSA), Daniel Mekbib (89.) a na divokou kartu startující Jakub Solnický (137.). "Bude skvělé hrát před vlastními fanoušky. Půjde o squashový svátek," řekl Mekbib. V prvním kole vyzve Lucase Sermeho (40.), francouzského manžela české jedničky Anny Serme. "Půjde skoro o derby. On musí a já můžu. Naděje existuje, jen se nesmím bát a využít ji," doplnil Mekbib.

Českou jedničku Švece vyzve 56. squashista světa Španěl Bernat Jaume. Sedmadvacetiletý rodák z Brna Švec se dostal při posledních dvou turnajích v Canbeře a Sydney do čtvrtfinále. "Doufám, že stihnu rychle se adaptovat na český čas a navázat na výkony z Austrálie. Hrát doma, na domácích kurtech, v domácím centru, před rodinou a kamarády na takto velkém a výborně obsazeném PSA turnaji je něco výjimečného. Cíl je postoupit přes nasazeného hráče do druhého kola," uvedl Švec.

Turnaje se zúčastní 24 mužů z 11 zemí a dotace je o deset tisíc dolarů vyšší než vloni. Větší prize money se v Česku na squashovém turnaji dosud neudělovaly. "Dalším stupněm jsou turnaje s dotací 50 tisíc dolarů. Ty se hrají výhradně na skleněných kurtech a jsou označovány jako PSA World Tour. Do budoucna bychom si přáli, aby mezi ně patřilo i PSA Czech Open v Brně," řekl Roman Švec z pořádajícího klubu Squash Viktoria Brno.

V doprovodném ženském turnaji, jehož dotace činí 3000 dolarů (zhruba 73 tisíc korun), se o titul utká šestnáct hráček. Z českých reprezentantek do turnaje zasáhnou Tamara Holzbauerová, Tereza Široká, Sofie Hausknotzová a Karolína Šrámková. Nasazenou jedničkou je Nizozemka Tessa ter Sluisová.

Reklama

Související témata: