Hlavní obsah

Další nabitý turnaj UFC! Dvě titulové bitvy i jeden velký návrat

Praha

Arizona se má na co těšit. Očekávaný turnaj UFC 263 nabídne hned dva souboje o mistrovský pás. V obou případech se také jedná o střet starých známých, kteří se v kleci již potkali. Israel Adesanya se po krátkém intermezzu v polotěžké váze vrací do střední váhy, aby poměřil síly s Marvinem Vettorim. Muší váha nabídne titulovou odvetu mezi Deivesonem Figueiredem a Brandonem Morenem. Do oktagonu se vrací také zkušený válečník Nate Diaz, který se pobije s Leonem Edwardsem.

Foto: Sport.cz

Israel Adesanya bude obhajovat mistrovský pás střední váhy již potřetí. Povede si stejně úspěšně jako s Brazilcem Costou na UFC 253?

Článek

Hned tři velké lahůdky nabídne víkendový turnaj americké organizace UFC. Hlavním zápasem večera byl vybrán souboj o titul střední váhy, který bude hájit Israel Adesanya. Dominantní šampion se vrací do nižší váhové kategorie po neúspěšném pokusu o zisk pásu v polotěžké váze. Možná trochu překvapivým vyzyvatelem je italský zápasník Marvin Vettori, který si poslední porážku připsal právě v souboji s nigerijským vládcem. Adesanyu bude čekat již třetí obhajoba pásu střední váhy.

Od té doby ale získal pět skalpů a výkonnostně se posunul vzhůru. Bude se také velice pravděpodobně jednat o porovnání dvou odlišných stylů. Nigerijec je silný zejména v postojových disciplínách. Naopak sedmadvacetiletý Ital dokáže soupeře hodit, nebo dobře pracovat u pletiva.

Muší váha v americké organizaci byla před několika měsíci často kritizována. První vzájemná bitva Deivesona Figueireda a Brandona Morena přesvědčila všechny o opaku. Na konci uplynulého roku předvedli subtilní bojovníci parádní bitvu, která skončila remízou. V UFC se tehdy stalo teprve po čtvrté v historii. Brazilec Figueiredo v divoké podívané mistrovský pás udržel.

„Potřebujeme odvetu. Pro sebe, pro něho, pro fanoušky, pro všechny. Samozřejmě pro sport," řekl si bezprostředně po zápase o další duel mexický zápasník Moreno. „Jestli ho chtějí přede mě postavit v dalším zápase, jsem tomu otevřený," uvedl Figueiredo. Nyní se opět postaví proti sobě. Dočká se tentokrát titulový duel vítěze? Jedno je jisté, bojovníci si nic nedarují.

Zajímavý souboj to bude i pro Davida Dvořáka. Český zápasník je ve stejné váhové kategorii na jedenácté příčce žebříčku UFC. „Odveta jednoho z nejlepších zápasů v historii muší váhy v UFC. V tomto duelu favorizuji Figueireda. Oba jsou špička UFC, Brazilec mi přijde daleko tvrdším a nekompromisním protivníkem. Má neuvěřitelnou KO power a většinu zápasů vyhrává před limitem," nabídl svůj pohled devětadvacetiletý rodák z Hořic.

Další trumf večera připravil šéf UFC Dana White v podobě zápasu Leon Edwards – Nate Diaz. Zkušený šestatřicetiletý bojovník z Kalifornie se vrací do boje po téměř dvaceti měsících. V listopadu 2019 absolvoval krvavou bitvu o speciální titul BMF a pás největšího grázla s Jorgem Masvidalem. Po třech kolech byl zápas doktorem ukončen. Diaz měl kolem pravého oka hned několik ošklivých ran.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ufc (@ufc)

Také Edwards je nepříjemným soupeřem, který dokáže zahrozit. Na větší úspěch ale trojka UFC žebříčku velterové váhy dosud čeká. Porazit takovou osobnost MMA v podobě Diaze by mu mohlo otevřít dveře k titulové odvetě s nigerijským šampionem Kamaru Usmanem.

Reklama

Související témata: