Hlavní obsah

Judista Krpálek se nakonec zúčastní ME, bude na něm sedm Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek se na poslední chvíli rozhodl, že bude startovat na mistrovství Evropy. Informoval o tom český svaz. V původní nominaci, kterou před několika dny zveřejnilo vedení juda na facebooku, Krpálek chyběl. Nakonec je mezi sedmičkou českých reprezentantů, kteří se od pátku do neděle zúčastní šampionátu v Montpellier.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Krpálek dříve ohlásil, že evropský šampionát vynechá, protože se chtěl soustředit na turnaje štědřeji bodované do olympijské kvalifikace. To ale jen pár dní před turnajem přehodnotil. „Zařadit start na mistrovství Evropy se Lukáš rozhodl až teď v úterý,“ uvedl reprezentační trenér Václav Sedmidubský.

Na ME bude třiatřicetiletý Krpálek startovat potřinácté. Zatím získal šest medailí včetně tří titulů. Při poslední účasti v roce 2021 vybojoval bronz. Prát se bude v nejtěžší váhové kategorii, ve které minulý týden na Grand Slamu v Abú Zabí vypadl před branami čtvrtfinále.

Ve Spojených arabských emirátech naopak uspěla Renata Zachová, která tam minulý týden skončila pátá. Třiadvacetiletá judistka před tím skončila těsně pod stupni vítězů také na Masters v Budapešti a Grand Slamu v Ulánbátaru. Na ME bude v sobotu v kategorii do 63 kilogramů obhajovat pátou příčku. Ve stejné váze nastoupí Věra Zemanová, jež byla na loňském ME v Sofii pátá v kategorii do 57 kg.

Olympionik David Klammert na evropských šampionátech startuje nepřetržitě od roku 2015. Jeho nejlepším výsledkem z osmi dosavadních účastí je deváté místo z Varšavy 2017, loni prohrál v kategorii do 90 kilogramů hned úvodní zápas.

V „jednaosmdesátce“ se představí několikanásobný medailista z vrcholných juniorských akcí Adam Kopecký, jenž byl v srpnu sedmý na Grand Prix v Záhřebu, a Jan Svoboda. „Určitě mezi favority nepatří, ale jejich kategorie je nesmírně vyrovnaná, a tak se budou snažit o překvapení. Jejich cílem by měla být také snaha dostat se do čtvrtfinále, kde se láme úspěch a neúspěch,“ řekl Sedmidubský

Jako první z českých reprezentantů do turnaje vstoupí v pátek debutantka Tereza Bodnárová, která po tříměsíční pauze zaviněné zraněním získala v říjnu bronz na European Open v Praze.

Reklama

Související témata: