Hlavní obsah

Choupenitch po nezdaru v Baku: Musím zapracovat na vedení boje

Baku

Šermíř Alexander Choupenitch na Evropských hrách v Baku nenaplnil medailové očekávání. Po prvenství v základní skupině prohrál v osmifinále o bod a turnaj pro něj záhy skončil. Stříbrný fleretista z loňského juniorského mistrovství světa se po vyřazení zlobil hlavně sám na sebe, uvědomoval si, že Itala Damiana Rosatelliho měl porazit.

Foto: David Taneček, ČTK

Český šermíř Alexander Choupenitch (vpravo) a Jean-Paul Tony Helissey z Francie.

Článek

"Byla to strašná smůla, těsnější už to nemohlo být. Neměl jsem to ale nechat vůbec dojít do stavu 14:14. Vedl jsem 13:11 a uspěchal jsem to. Chtěl jsem to ukončit a to byla chyba. Měl jsem s ním šermovat," litoval Choupenitch, který prohrál 14:15.

V boji o rozhodující bod byl kousek od postupu, ale nakonec s letošním juniorským mistrem Evropy i světa prohrál. "Zaútočil jsem a byl jsem asi centimetr od bodu. Měl jsem ho na lopatě a chyběl kousek, abych to rozsvítil," řekl jedenadvacetiletý šermíř. "Je to velké zklamání, měl jsem ho porazit," doplnil.

Psychologa neplánuje

Brněnský rodák podle svých slov doplatil na to, že se moc tlačil do útoku. O své přemotivovanosti přitom mluvil již dopoledne po skupině a chtěl si na ni dát pozor. "Technicky i fyzicky jsem na tom byl velmi dobře, ale musím zapracovat na vedení boje. Na hlavě," uvedl Choupenitch, kterého teď čeká mistrovství světa.

Že by šel k psychologovi či psycholožce, ale neplánuje. "Určitě to má cenu, ale já s nikým nespolupracuju. Je to práce na jeden rok nebo více. Není to o tom, že bych přišel za psychologem a za hodinu byl ze mě nový člověk," řekl Choupenitch, jenž vše řeší hlavně s trenérem. "On mi často říká, abych nespěchal. Často mi to vychází, dnes za stavu 13:11 to ale byla chyba," vrátil se k duelu v Baku.

Šermíř, jehož rodiče jsou operními zpěváky, trénuje v Itálii, kde našel ideální podmínky. "Připravuji se s klukama, kteří jsou na špičkové úrovni, a mám trenéra, který vedl olympijského vítěze. Po všech stránkách je to na úrovni. Moje technika se za dva roky, co tam jsem, hodně zlepšila," řekl.

Reklama

Související témata: