Hlavní obsah

Do Baku odletěli další sportovci včetně Kosteleckého či Sýkorové

V den zahájení Evropských her odletěla do dějiště premiérového ročníku kontinentální sportovní akce Baku druhá část české výpravy. Z vojenského letiště v Praze-Kbely do Ázerbájdžánu brzy ráno zamířili sportovní střelci v čele s olympijským šampiónem Davidem Kosteleckým nebo rychlostní kanoisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Střelec David Kostelecký

Článek

"Je to vlastně malá evropská olympiáda, takže se těšíme. Viděli jsme novou střelnici, do které hodně investovali, a vypadá krásně. Uvidíme, jaké to bude," řekl Kostelecký novinářům před odletem do Baku. Střelci budou v Baku bojovat o účastnická místa na olympiádě, což se však vítěze z Pekingu netýká. Jedno už letos pro Českou republiku vybojoval a další už nemůže.

Ve výpravě byly tentokrát více než čtyři desítky sportovců. Vedle Kosteleckého i další olympijská medailistka Adéla Sýkorová, bronzová z Londýna, kanoističtí mistři světa Josef Dostál, Daniel Havel, Lukáš Trefil, Jan Štěrba nebo další medailista z MS Martin Fuksa. Do Baku odletěli i plážoví volejbalisté, gymnasté, cyklisté nebo boxerka Martina Schmoranzová.

Čtyřhodinová cesta armádním speciálem se obešla bez problémů a s ohledem na tříhodinový časový posun krátce před 14. hodinou sportovci vystoupili v metropoli u Kaspického moře. Skupina rychlostních kanoistů však zůstala v letadle a okamžitě pokračovala do 300 km vzdáleného Mingačeviru, kde budou závodit. Místo více než čtyřhodinové cesty autobusem jim další přesun trval jen 40 minut.

"Na jednu stranu mě mrzí, že nebudeme ve středu dění, ale na druhou stranu se můžeme soustředit na závody. Nic nás nebude rozptylovat, což je pro sportovní výkon vhodnější," řekl Dostál. O tamním novém areálu nemá žádné informace. "Vím jen to, že je tam voda a teplo. A v teple já závodím rád," smál se.

V Ázerbájdžánu se představí celkem 129 českých sportovců, zbylá část výpravy do dějiště odletí příští týden. Hlavní hvězdou poslední skupiny bude judista Lukáš Krpálek, který bude v Baku obhajovat titul mistra Evropy.

Reklama

Související témata: