Hlavní obsah

Francie oslavila Grand Slam, Irsko alespoň Triple Crown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je dobojováno. Vyvrcholení šampionátu nezklamalo, ragbyová Evropa byla ve varu a vychutnala si velké zápasy i příběhy. Francie poprvé po 12 letech vyhrála Six Nations, navíc bez porážky, takže stejně jako v roce 2010 oslavila také prestižní Grand Slam. Druhá příčka připadla Irsku, které získalo Triple Crown za vítězství nad všemi britskými soupeři. Třetí v tradičním Mistrovství šesti národů skončila Anglie.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Grand Slam! Ragbisté Francie slaví absolutní triumf v Six Nations.

Článek

Tři závěrečné zápasy ve stejný den, organizátoři dokážou vtáhnout fanoušky do víru dění.

V prvním utkání již sice o nic nešlo, přesto přineslo největší senzaci. Obhájce titulu Wales prochází velkou krizí a doma naprosto nečekaně podlehl Itálii. Tým z Apeninského poloostrova vystupuje v Six Nations jako tradiční otloukánek. Teď si v Cardiffu připsal první výhru v soutěži od roku 2015!

Italové vyhráli první poločas, domácí favorit po přestávce skóre otočil. Neradoval se však dlouho. Hosté v závěru položili pětku a Paolo Garbisi věděl, že pokud v poslední minutě promění následnou konverzi, Itálie o jediný bodík zvítězí. Kopáč zachoval chladnou hlavu a obrovská senzace (21:22) byla skutečností.

Nejenže Wales neobhájil loňský triumf, s jedinou výhrou skončil předposlední... S Itálií doma prohrál vůbec poprvé.

Irsko mělo v Dublinu usnadněnou práci. Pár hráčů Skotska si po minulém vítězství v Itálii vyhodilo z kopýtka, a tak je federace z týmu vyřadila.

Irové šli za svým snem. Hodlali přivolat ducha šampionátu 2015, když v poslední den těsně získali titul. Svůj díl splnili, Skoty porazili 26:5 a vyvinuli tlak na Francii.

Jenže Les Bleus večer irský nátlak ustáli. Statečná Anglie dělala všechno, co mohla, ale pařížskou party na Stade de France v Saint-Denis pokazit nedokázala.

Francie zvítězila 25:13 a po dvou druhých místech v posledních letech tentokrát Six Nations ve velkém stylu ovládla. Po dvanácti letech navrch znovu i s Grand Slamem.

Francie je pořadatelem mistrovství světa v příštím roce a všem dává rázně najevo, že v domácím prostředí s ní nebudou žádné žerty. Kouč Fabien Galthié buduje pro MS nesmírně silný tým.

Francie se na světovém žebříčku aktuálně posunula již na druhou příčku před Nový Zéland. Jedničkou zůstává Jihoafrická republika, která bude mistrovský titul obhajovat. Evropané každopádně na příští rok zbrojí, další místa na žebříčku za All Blacks patří právě Irsku a Anglii.

Výsledky 5. kola Six Nations:
Wales - Itálie 21:22 (7:12)
Irsko - Skotsko 26:5 (14:5)
Francie - Anglie 25:13 (18:6)
Konečná tabulka Six Nations:
1.Francie5500141:7322
2.Irsko5401168:6321
3.Anglie5203101:9610
4.Skotsko520392:12110
5.Wales510476:1047
6.Itálie510460:1814

Reklama

Související témata: