Hlavní obsah

Gymnastka Artamonová se z MS kvalifikovala na OH v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní gymnastka Soňa Artamonová se kvalifikovala na olympijské hry 2024 v Paříži. Na mistrovství světa v Antverpách obsadila ve víceboji 47. příčku, ale v redukovaném pořadí to znamenalo dvanácté ze čtrnácti postupových míst pro jednotlivkyně. Olympijskou kvótu si zajistila pro sebe a může za rok navázat na Anetu Holasovou, která závodila na OH 2021 v Tokiu. Kvalifikaci víceboje při návratu na MS ovládla sedminásobná olympijská medailistka Simone Bilesová.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Simone Bilesová z USA při víceboji na MS.

Článek

Artamonová si vedla nejlépe z českého družstva, které skončilo jednadvacáté. Bylo daleko za dvanáctou pozicí zajišťující celému týmu účast pod pěti kruhy. Pro individuální kvalifikaci víceboje se ale na gymnastky z postoupivších družstev nebral ohled a šestnáctiletá česká reprezentantka uspěla.

Už v neděli se jako královna vrátila majitelka 25 medailí z MS Bilesová. Předvedla další unikátní přeskok, který má tu nejvyšší obtížnost mezi ženami. Její nová varianta prvku Jurčenko s dvojným saltem vzad schylmo dostala jméno Biles II. Šestadvacetiletá Američanka už má po sobě pojmenovaných pět gymnastických prvků. Vedle dvou přeskoků také dva na prostných a jeden na kladině.

Pomohla také k úspěchu amerického týmu, který bude po vítězství v kvalifikaci útočit na sedmý světový titul za sebou.

Reklama

Související témata: