Hlavní obsah

Letošní sezona v Pardubicích bude delší a s novými dostihy

Letošní sezona v Pardubicích bude delší a s novými dostihy. Navýší se také dotace některých dostihů, celkem o 1,5 milionu korun. Změní se i systém kvalifikací na Velkou pardubickou, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Dostihového spolku Kateřina Anna Nohavová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hegnus s žokejem Lukášem Matuským míří do cíle Velké pardubické.

Článek

Pardubická sezona dosud začínala tradičně 8. května, letos první koně na zdejší dráhu vyběhnou již 16. dubna. Dostihový spolek podle Nohavové vyslyšel přání realizačních týmů i Jockey Clubu a sezonu zahájí dříve, poběží se rovinové dostihy a dostihy přes proutěné překážky.

"První velký cross zůstává součástí květnového mítinku. Úvodní cross country Koroka, pojmenovaná po několikanásobném vítězi Velké pardubické, se poběží v tradičním termínu 8. května," uvedl ředitel spolku Jaroslav Müller. Kromě dřívějšího zahájení sezony bude i pozdější konec. Závěrečný mítink je plánovaný na 12. listopadu. Mění se také organizace a struktura mítinků. Loňské páteční "předehry" sobotních dostihových dnů se promění ve standardní mítinky v dubnu a v srpnu.

Velké změny nastanou v kvalifikačnímu seriálu Velké pardubické. Ten zůstává čtyřdílný, ale červnová kvalifikace se z něj bude vymykat. Změní se distance, a tedy i kurz dostihu, a navýší se výhry na jeden milion korun. "Chtěli jsme dát zejména zahraničním stájím možnost poznat naše závodiště, vyzkoušet si dráhu a překážky dříve než při Velké pardubické a naučit koně připravované v zahraničí běhat a skákat u nás. Nicméně výhody to má i pro tuzemské stáje, i ony můžou vyhrát zajímavější peníze a uspokojit své potřeby," uvedl Müller.

Dotace budou navýšené také u ostatních kvalifikací, ze 400.000 na půl milionu korun. Stejná úprava se týká i Ceny Vltavy, která je součástí nedělního mítinku Velké pardubické.

Mění se rovněž kvalifikační klíč pro start ve Velké pardubické. Koně musí absolvovat jeden ze čtyř kvalifikačních dostihů v Pardubicích, podmínkou je ale dokončení dostihu na dotovaném místě, nebo maximálně s odstupem 20 vteřin od času vítěze. Podmínky lze splnit také v dostihu seriálu Crystal Cup nebo absolvováním obdobného dostihu na tratích v Irsku, Anglii, Francii a Itálii. Vítěz loňského ročníku Velké pardubické má nárok startovat bez kvalifikace.

Z karlovarského závodiště se do Pardubic stěhuje prestižní rovinový dostih. Cena zimní královny je vypisovaná pro dvouleté klisny a v pardubickém programu je zařazena do sobotní části velkopardubického mítinku.

Reklama