Hlavní obsah

MOV oznámil, že jeho komise jsou obsazeny poprvé rovnoměrně muži i ženami

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a jeho prezident Thomas Bach obsadili pozice v jednotlivých svých komisích poprvé v historii rovnoměrně muži a ženami. V dnešním prohlášení organizace uvedla, že celkových 546 postů je rozděleno mezi 273 mužů a stejný počet žen. Ještě v roce 2013 byl podíl žen v komisích podle údajů MOV dvacetiprocentní, letos už ženy řídí rekordních 13 z 31 komisí, uvedla organizace.

Foto: Alaa Al Sukhni, Reuters

Šéf MOV Thomas Bach

Článek

"Je to historický milník ve snahách MOV o zvýšení genderové vyváženosti na jeho administrativní úrovni," uvedl MOV. Oznámil také přijetí prvních sportovců z řad uprchlíků za členy komisí. Stali se jimi bývalý atlet Yiech Pur Biel původem z Jižního Súdánu a cyklistka Masomah Ali Zadaová, rodačka z Afghánistánu, kteří byli na posledních dvou letních olympiádách součástí uprchlických týmů.

Rovnoměrné zastoupení budou mít muži a ženy také mezi soutěžícími na příštích letních olympijských hrách v Paříži 2024, účastnické kvóty byly mezi obě pohlaví rozděleny v poměru 50 na 50. Loni v Tokiu startovalo 48 procent žen, uvedl MOV.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.