Hlavní obsah

Nadšený olympijský medailista Choupenitch: Nejvíc potěší, když za vámi přijdou děti

Pro svůj sport dělá maximum. Aby ne, vždyť Alex Choupenitch přivezl z olympiády pro Česko medaili ze šermířské soutěže po 113 letech. Pro nadané šermíře a šermířky pořádá každoročně kemp, kdy jde do akce společně s elitními trenéry. Tentokrát dorazili dokonce reprezentační trenéři z Itálie. "Když za mnou po kempu dorazí nadšení rodiče, kteří mi děkují a tvrdí, že děti byly nadšené a už se těší na příští rok, tak je to nejvíc," přesvědčuje Choupenitch.

Foto: Jakub Zeman

Olympijský medailista a nejlepší český fleretista Alex Choupenitch na akci Alex Summer Jan ve společnosti mladých šermířů.

Článek

Choupenitch celý týden předával zkušenosti sedmdesáti malým šermířským nadějím z tuzemska i okolních států. Na programu byly dvoufázové tréninky, někdy byla příprava rozdělená na tři části. Čas byl také na turnaj. "Potěšilo mě, že byli v evropské konkurenci úspěšní mladí Češi," líčí Choupenitch.

Týdenní kemp tradičně zakončil Alexův Summer Jam na Jakubském náměstí v Brně, na kterém vystupují populární hudebníci. "Letos předvedl velkou show Sebastian a myslím, že měl úspěch. Bylo plné náměstí lidí," říká osmadvacetiletý fleretista.

Foto: Jakub Zeman

Olympijský medailista v šermu Alex Choupenitch na akci Alex Summer Jan ve společnosti mladých šermířů.

K vidění byla i exhibice nejlepších českých šermířů proti výběru elitních Evropanů. "Povedlo se nám vyhrát 25:23. Ve vypjaté koncovce jsem šermoval proti mistrovi Evropy do 23 let Tobiasi Reichetzerovi a povedlo se mi zápas otočit, z čehož jsem měl velkou radost, protože normálně před tolika lidmi nešermujeme," smál se Choupenitch.

Foto: Jakub Zeman

Nejlepší český šermíř Alex Choupenitch na brněnském náměstí na akci Alex Summer Jan ve společnosti mladých šermířů.

Příležitost šermovat o stotisícový dluhopis a let helikoptérou dostali během akce i odvážní fanoušci. "Sešel se nám kluk, který měl 130 kilo ve svalech a mladá holka, takže kontrast mezi oběma byl opravdu vtipný. Navíc jsme museli shánět kalhoty, sehnali jsme ty největší a skoro je nezapnul," líčil v humorném tónu rodák z Brna. "Každopádně akce se povedla. Už se taky těším na příští ročník," dodal.

Reklama