Hlavní obsah

Nebudeš chodit, slyšel český reprezentant. Dnes bojuje o olympiádu v Tokiu

Praha

Od lékařů se kdysi dozvěděl, že nebude pořádně chodit. Ze srážky s cyklistou si skateboardista Martin Pek, který byl tehdy ve skvělé formě, odnesl komplikované otevřené zlomeniny holenní a lýtkové kosti. Na prkno se ale dokázal vrátit. „V hlavě jsem si vždycky říkal, že budu zase jezdit na skatu. Ještě líp než dosud. A to mě motivovalo, abych to nevzdal. I když to hodně bolelo,“ říká český reprezentant. Co předvádí na prkně, na to se podívejte ve videu.

Skateboardista Martin Pek v akci. V příštím roce chce vybojovat vstupenku do Tokia Video: Sport.cz

 
Článek

Dnes je jedenatřicetiletý skateboardista ve hře o olympiádu. A cesta na ní? Úspěšné zvládnutí kvalifikace. Spolu s ním mají šanci ještě dva další Češi, Maxim Habanec a Jan Navrátil. Chtějí být u premiéry svého sportu pod pěti kruhy. Jak bude kvalifikace vypadat, zatím nevědí. Koronavirus vše neustále mění.

„Bylo nám řečeno, že se víc dozvíme v první čtvrtině příštího roku. Máme před sebou ještě celou druhou část kvalifikace. Je tady stále obrovská šance," věří Pek. „Teď je to ale náročné. Člověk si nesmí připouštět, že by to zrušili. Ta nejistota by ho srážela. Počítám s tím, že to bude a podle toho jednám."

Je úspěšným skateboardistou, v dětství ale nejdřív snil o tom, že bude úspěšným basketbalistou. Proč ta změna? „Stane se to jednoduše. Změní vám trenéry, a ti nejsou úplně podle vašeho gusta. Sport, který milujete, vám trošku znechutí," vysvětluje. A tak vzal prkno a začal se trénovat sám. „Nikdo na mě neřval, nepotřeboval jsem nikomu nic dokazovat, a tím rychleji jsem se zlepšoval."

A co Martina Peka motivuje v těchto dnech? „Ten pocit z každodenního ježdění. Že mě to baví, že se snažím překonávat sám sebe a dělat triky, na které jsem dřív nedosáhl."

Reklama