Hlavní obsah

Nečekaný ostravský lídr Svoboda poslal obhájce trofeje na hranu propasti. Máme na to sérii vyhrát, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela nečekaně se vyvíjí čtvrtfinálová série basketbalové ligy mezi obhájci mistrovské trofeje Opavou a jejím dlouholetým rivalem z Ostravy, který se musel do play off prokousat přes nadstavbovou skupinu a předkolo. Favorit prohrává 1:3 na zápasy a je krok od vyřazení. Hlavní postavou zatím nedopsaného pohádkového příběhu je basketbalista Nové huti Michal Svoboda.

Foto: www.nhbasket.cz

Ostravský Michal Svoboda (č. 20) v obležení spoluhráčů po třetí výhře nad Opavou

Článek

Ten se zapsal nezvyklým způsobem už do osudu třetího zápasu. Po chybě rozhodčích neopustil po druhé nesportovní chybě, která znamená automatické vyloučení, palubovku a trojkou v závěru zápasu pomohl ke druhému vítězství nad Opavou 77:70.

A znatelný je jeho podpis také pod třetí ostravskou výhrou v sérii. Křídelník NH Ostrava dalekou trojkou přes Luďka Jurečku zakončil jedenáctibodovou stíhačku, srovnal na 87:87 a poslal zápas do prodloužení. V něm domácí před vyprodanou halou Tatran obrat dokonali a zvítězili 100:93.

„Měli jsme po time outu sice nakreslené něco jiného, ale vyšlo to nakonec takhle. Nic jiného než vystřelit mi nezbývalo, protože do klaksonu byly snad tři vteřiny. Ale vyšlo to dokonale. Dokázali jsme stáhnout opavský náskok, v prodloužení jsme byli už na koni my a pohlídali jsme si to,“ líčil dramatické poslední vteřiny čtvrté čtvrtiny Svoboda.

Po přestupu z Pardubic se 24letý odchovanec Českých Budějovic stal v Ostravě rychle lídrem týmu, který poprvé od roku 2013 (NH Ostrava tehdy získala bronz) klepe na brány semifinále.

„Jsme v situaci, ve které nikdo z nás asi ještě nebyl, nesmíme si ale myslet, že je hotovo. V Opavě to bude znovu těžká práce. Pokud ale budeme hrát jako ty tři minulé zápasy, tak máme na to sérii vyhrát,“ svěřoval se Michal Svoboda, jenž ke třetímu vítězství nad Opavou pomohl 21 body.

Foto: www.nhostrava.cz

Michal Svoboda z NH Ostrava (uprostřed) v souboji s opavským Šimonem Puršlem

Ostrava vedená trenérem Adamem Cholevou by postupem přes tradičního rivala napsala další kapitolu do sedmdesátileté historie jediného týmu, který z nejvyšší basketbalové soutěže v Česku ještě nesestoupil.

„Máme trochu polštář, ale nesmíme na to myslet. Naopak musíme k dalšímu zápasu přistoupit stejně agresivně, protože tato hra se nám vyplácí. Jsme mladší, urvali jsme to, ale to čtvrté utkání vyhrál šťastnější tým. V Opavě (v pátek 26. dubna od 18 hodin) nás nečeká nic snadného,“ řekl Choleva.

Úřadující čeští šampioni budou odvracet konec sezony ve fázi, kdy nebyli zvyklí odcházet na dovolenou. „Vykopali jsme si jámu, do které jsme spadli. Tenhle tým má ale charakter. Ještě jsme neřekli poslední slovo, do Ostravy se vrátíme,“ slíbil fanouškům trenér Opavy Petr Czudek.

Reklama

Související témata:
NH Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.