Hlavní obsah

Ukrajina hrozí bojkotem her v Paříži. Češi by výpravu poslali

Aktualizováno

Ukrajina označila MOV za propagátora války a pohrozila bojkotem olympijských her 2024 v Paříži, pokud na ně Mezinárodní olympijský výbor pozve sportovce z Ruska a Běloruska. Český olympijský výbor situaci citlivě vnímá, bojkot ale vylučuje. "Řada sportovců má hořkou a nenapravitelnou vzpomínku z bojkotu her v Los Angeles 1984," připomněla pro Sport.cz ředitelka komunikace ČOV Barbora Žehanová.

Ukrajina hrozí bojkotem olympiády (ilustrační foto)

Článek

Po loňské invazi na Ukrajinu vyloučila většina sportovních federací ruské a běloruské reprezentanty ze svých soutěží, MOV se však snaží najít cestu, jak jim umožnit účast na hrách. Nejnovější návrh počítá s tím, že by ruští a běloruští sportovci mohli startovat v soutěžích organizovaných asijským olympijským výborem. To by mohlo zahrnovat i závody započítávané do olympijské kvalifikace. A pak i samotné hry.

MOV by reprezentanty Ruska a Běloruska rád na olympiádě viděl jako neutrální sportovce. I v kvalifikacích by měli startovat bez státních symbolů, jako jsou vlajky či hymny. Podobně se vyjádřila také pařížská starostka Anne Hidalgová, proti snaze MOV se naopak postavily například Británie, Dánsko nebo Polsko.

Zcela nepřijatelné to je pro Ukrajince. „Dokud bude válka na Ukrajině pokračovat, ruští a běloruští sportovci by se neměli účastnit mezinárodních soutěží. Pokud nebudeme vyslyšeni, nevylučuji možnost, že budeme bojkotovat účast na olympiádě," napsal na twitteru ukrajinský ministr sportu Vadym Gutcajt.

Mychajlo Podoljak, poradce prezidenta Volodymyra Zelenského připojil, že MOV svým postojem ´podporuje válku, vraždění a ničení´.

Jak vnímají situaci Češi? "Podporujeme stávající sankce Mezinárodního olympijského výboru vůči Rusku a Bělorusku. O tématu zapojení ruských a běloruských sportovců do olympijských kvalifikací a her jednal výkonný výbor ČOV a rozhodně se nepřiklání k umožnění jejich návratu," řekla Sport.cz Žehanová.

I na výkonném výboru ČOV přitom přišla možnost bojkotu her na přetřes. "Jeho členové se jednomyslně shodli, že bez ohledu na konečné rozhodnutí v této otázce ČOV vyšle českou výpravu na olympijské hry v Paříži 2024," poznamenala Žehanová s tím, že řada sportovců má nepříjemnou vzpomínku z bojkotu her v Los Angeles 1984. "Za ni jsme se jim omluvili. Tuto frustrující zkušenost z doby komunismu nechceme v žádném případě opakovat," sdělila dále.

Současně ale česká strana chápe i pozitivní motivaci MOV. "Mezinárodní olympijský výbor výrazně podporuje ukrajinské olympioniky a sportovce. Na druhou stranu hledá cesty, jak zajistit, aby sport plnil svou nezaměnitelnou roli a nadále spojoval národy – i znesvářené. Opírá se například o precedens z roku 1992, kdy na olympijských hrách v Barceloně mohli pod neutrální vlajkou soutěžit sportovci z Jugoslávie, ačkoli se na jejich zemi vztahovaly sankce OSN. Návrh je tedy na stole a nyní dojde k diskusi o jednotlivých bodech. Žádné řešení v tomto případě není úplně správné. Ale do začátku her v Paříži zbývá ještě téměř rok a půl, proto doufáme, že do té doby vyřeší situaci politici a válečný konflikt skončí," dodala Žehanová.

MOV v průběhu dne odmítl vyjádření Ukrajinců, že svým přístupem podporuje válku. "MOV tyto i další pomlouvačné výroky co nejdůrazněji odmítá. Nemohou sloužit jako základ pro jakoukoli konstruktivní diskusi," uvedl v prohlášení pro agenturu Reuters.

Reklama

Související témata: