Hlavní obsah

Ruský provokatér ke skandálu: Cíle speciální operace na Australian Open jsme splnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco loňským Australian Open se táhla pachuť deportace Novaka Djokoviče kvůli odmítání očkování proti covidu, letos se od začátku až do samotného konce nesl turnajem nevábný odér politických provokací z proruského tábora, které se nakonec dotkly i staronového šampiona Novaka Djokoviče.

Foto: Simeon Boikov

Simeon Boikov si pochvaloval splnění cílů malé lokální speciální operace na Australian Open.

Článek

Jak dobře známo tenistův otec Srdjan se nechal zatáhnout před semifinále do davu křepčících srbských fanoušků, kteří však přítomnost známé tváře využili k mávání zakázanými ruskými vlajkami s podobiznou diktátora Vladimira Putina a zdravici pro šéfa jeho nechvalně známého motorkářského gangu.

Po mezinárodním skandálu a negativní publicitě se hráčův otec raději z Melbourne Parku dobrovolně stáhl a nechal si tak ujít synův semifinálový a finálový duel. Zatímco Novak Djokovič nijak neskrýval, jak moc ho celá situace a tátova absence v hledišti mrzí, proruská klika se tetelí blahem.

V ruské televizi dostal v této souvislosti na dálku prostor jeden z myšlenkových vůdců proruských provokací Simeon Boikov, na něhož byl vydán zatykač poté, co se nedostavil k soudu v Sydney, jenž se má zabývat případem jeho napadení 76letého muže. Boikov se podle australských médií nyní ukrývá na ruském konzulátu.

„Bylo naší povinností tady udělat takovou malou lokální speciální operaci, abychom naštvali naše nepřátele," sdělil ve videorozhovoru Boikov.

„Můžeme říct, že se nám naše cíle podařilo naplnit," pochvaloval si úspěšnou infiltraci se svojí agendou na globálně sledované sportovní události.

„Ukázali jsme ruský duch. Ukázali jsme, že se nenecháme zastavit. Je nemožné nás umlčet. Nikdy nebudeme schovávat naše státní symboly, vlajku a podporu pro Doněckou lidovou republiku," vzkázal dále holohlavý muž s knírkem.

Zároveň vzdal hold Srdjanu Djokovičovi, za to, že se do jejich akce zapojil. „Odmítl se omluvit. Jeho čest a čest Ruska. Rozhodl se raději bojkotovat semifinále," uznale kvitoval Boikov.

Sám Srdjan Djokovič se však ve svém prohlášení vyjádřil k celé věci o dost jinak. „Jsem tu jen proto, abych podporoval svého syna. Neměl jsem v úmyslu vyvolat takové titulky a způsobit rozruch. Naše rodina hrůzy války zažila a přejeme si jen mír," reagoval na podezření, že by snad fandil ruské invazi na Ukrajinu.

Aby nebylo politického extremismu dost, někteří fanoušci upozornili, že ve finále mávali někteří Srbové pro změnu vlajkami roajalistických paramilitaristických sborů tzv. Četniků.

„Proč se musím dívat na vlajku Četniků v davu srbských fanoušků na zápase Tsitsipase s Djokovičem? Jsou ultrafašistické symboly na Australian Open povolené?" ptala se jedna ze znechucených fanynek na Twitteru.

Reklama