Hlavní obsah

Afghánská sportovkyně prosí, aby se dostala na paralympijské hry v Tokiu

Tokio

Afghánská sportovkyně Zakia Chudadadíová ve videu z Kábulu prosí, aby mohla reprezentovat v taekwondu na paralympijských hrách v Tokiu. Národní paralympijský výbor oznámil, že dvoučlenná minivýprava na paralympijské hry neodletí kvůli současné situaci v zemi, kterou po odchodu západních vojsk získalo v posledních dnech pod kontrolu radikální islamistické hnutí Tálibán.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"Afghánský tým se bohužel paralympijských her nezúčastní. Kvůli vážné situaci v zemi jsou uzavřena všechna letiště a nemají jak odcestovat do Tokia. Doufáme, že jsou v bezpečí a v pořádku v této těžké době," doplnil mluvčí Mezinárodního paralympijského výboru.

V taekwondu, které bude mít na paralympiádě premiéru, se měla Chudadadíová představit jako první afghánská žena na paralympiádě. Prostřednictvím pracovníka Afghánského paralympijského výboru Ariana Sadíqiho žijícího v Londýně poskytla agentuře Reuters vyjádření, v nemž si stěžuje na pocit vězeňkyně. Může být s širší rodinou, ale nemůže bezpečně jít ven, aby trénovala nebo nakupovala. Navíc se strachuje o příbuzné, kteří nemají ani jídlo pro své děti.

Foto: @JoGasiorowska, Twitter

Afghánská sportovkyně Zakia Chudadadíová prosí o pomoc

"Žádám vás všechny jako afghánská žena a zástupkyně afghánských žen o pomoc. Chci se zúčastnit paralympijských her v Tokiu. Prosím, podejte mi pomocnou ruku. Vyzývám vás všechny od žen po celém světě, přes instituce na ochranu ženských práv až po všechny vládní instituce: 'Nenechme vzít práva afghánských žen v paralympijském hnutí tak snadno.' Hodně jsem trpěla a nechci, aby mé utrpení bylo marné a bez jakéhokoliv výsledku. Pomozte mi," prosila.

Na nedávné olympiádě startovalo pět afghánských sportovců. Paralympijské hry začnou za týden 24. srpna.

Reklama

Související témata: