Hlavní obsah

Ani moderní pětibojaři nebudou mít MS v Bělorusku

Po hokejistech se rozhodli přesunout letošní mistrovství světa z Běloruska také moderní pětibojaři. Rozhodla o tom dnes mezinárodní federace. Nové dějiště červnového šampionátu oznámí v nejbližší době.

Foto: Profimedia.cz

Mistrovství světa moderních pětibojařů bylo přesunuto (ilustrační foto)

Článek

Podobně jako hokejová federace IIHF zdůvodnilo vedení moderního pětiboje svůj krok neklidnou situací v Bělorusku, kterým po loňském kontroverzním znovuzvolení autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka dlouhodobě otřásají občanské nepokoje. Minsk by měl uspořádat šampionát někdy v budoucnu.

"Po detailní diskusi odhlasoval výkonný výbor přesunutí mistrovství světa v Minsku do budoucna kvůli rostoucí obavě, že současná nestabilita v hostitelské zemi by mohla ohrozit úspěch vlajkové soutěže moderního pětiboje," uvedl v prohlášení šéf mezinárodní federace Klaus Schormann.

Podle něj panovaly velké obavy, že by se mnoho výprav zdráhalo do Běloruska přijet. "Členové výkonného výboru chtěli zajistit spravedlivou soutěž a také proces olympijské kvalifikace, vzhledem k už tak obtížné situaci kvůli pandemii koronaviru," dodal.

Světový šampionát bude 7. až 13. června zároveň poslední částí kvalifikace na odložené olympijské hry v Tokiu.

Reklama

Související témata: