Hlavní obsah

Březina je na ME po krátkém programu osmý, medaile se mu vzdálila

Krasobruslař Michal Březina v krátkém programu na mistrovství Evropy nezopakoval výkony z první poloviny sezony a medaile se mu vzdálila. Po dvou chybách při výjezdech ze skoků známkou 83,66 bodu zaostal o bezmála deset bodů za svým letošním maximem z Helsinek a na stupně vítězů ztrácí více než osm bodů. S velkým náskokem vede Rus Michail Koljada. Do volných jízd v Minsku postoupil i druhý český reprezentant Matyáš Bělohradský, který obsadil osmnáctou příčku. Soutěž sportovních dvojic vyhrálo premiérově na ME duo Jamesová, Cipres. Obhájce Tarasovovou a Morozova zkušení francouzští krasobruslaři porazili téměř o 7 bodů.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Krasobruslař Michal Březina v krátkém programu na mistrovství Evropy nezopakoval výkony z první poloviny sezony, skončil osmý, a medaile se mu vzdálila.

Článek

Březina v krátkém programu neselhal, ale suverenita mu chyběla. Po kombinaci čtverného salchowu s dvojitým toeloopem se mu u dalších dvou skoků nepodařil výjezd. Po flipu se těsně vyhnul pádu, po axelu se lehce dotkl rukou ledu.

"Myslím, že jsem trošku povolil, protože ta kombinace byla dobrá. Pak, nevím proč, mi ty výjezdy trošku utekly. Možná kdybych se trošku víc soustředil, tak by to asi bylo lepší, ale nebyly tam velké chyby, všechno bylo skočené," uvedl krátce po své jízdě na svazovém facebooku.

V té době ještě nevěděl, jak velkou ztrátu budou jeho zaváhání znamenat. Další krasobruslaři ze širší evropské špičky totiž téměř nechybovali. Dařilo se hlavně Rusům. Obhájce bronzové medaile Koljada se s jedním čtverným skokem dostal přes stobodovou hranici a vede s náskokem více než osmi a půl bodu před krajanem Alexandrem Samarinem.

Ten za sebe v krátkém programu odsunul i loučícího se Javiera Fernándeze, vítěze posledních šesti evropských šampionátů. Španělský krasobruslař se prezentoval v solidní formě, ale vinou nižší technické obtížnosti se zařadil na průběžnou třetí pozici o třináct setin za Samarina. Hrozí mu tak, že poprvé od roku 2013 evropský šampionát nevyhraje.

Březina v sobotních volných jízdách nebude ani v závěrečné rozjížďce. "V té volné pojedu to, co mám natrénováno, víc se s tím nedá dělat," poznamenal.

Sedmnáctiletý Bělohradský při debutu na evropském šampionátu zajel čistý krátký program, i když v něm byl zatím jen dvojitý axel. "Já myslím, že super. Udělal jsem to, co jsem chtěl, to, co umím, a moc jsem si to užil," pochvaloval si svěřenec Vlasty Kopřivové a někdejšího mistra Evropy Tomáše Vernera.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Minsku:
Muži - po krátkém programu:
1. Koljada (Rus.) 100,49 bodu
2. Samarin (Rus.) 91,97
3. Fernández (Šp.) 91,84
4. Aymoz (Fr.) 88,02
5. Kovtun (Rus.) 87,70
6. Samohin (Izr.) 86,48
...8. Březina (ČR) 83,66
18. M. Bělohradský (ČR) 67,40
17:45 sportovní dvojice - volné jízdy

Reklama

Související témata: