Hlavní obsah

Bývalý vzpěračský šéf byl obviněn z manipulace s důkazy o dopingu

Lausanne

Bývalý dlouholetý předseda Mezinárodní vzpěračské federace (IWF) Tamás Aján byl obviněn z korupce a manipulace s důkazy o dopingu. Stejnému obvinění čelí i současný viceprezident IWF a šéf rumunského svazu Nicu Vlad, zatímco předseda evropské vzpěračské federace Hassan Akkus byl obviněn jen z manipulace s důkazy.

Foto: Sport.cz

Vzpírání poškodily nedávné dopingové a korupční skandály - ilustrační foto.

Článek

Ve čtvrtek to oznámila Mezinárodní testovací agentura (ITA), která před olympiádou v Tokiu převzala od IWF dohled nad dopingovými kontrolami. Vyšetřování funkcionářů odstartoval loňský dokument televizní stanice ARD, která upozornila na 150 nevyřešených dopingových případů z let 2009 až 2019.

"Práci ITA brzdila rozsáhlá nečinnost IWF v minulých letech, která má za následek to, že 29 dopingových prohřešků nemohlo být potrestáno kvůli promlčecí době nebo zničení důkazů," uvedla v prohlášení ITA, která při vyšetřování spolupracovala se Světovou antidopingovou agenturou.

"Mezi důvody, proč se doping neřešil nebo netrestal, byly na jedné straně byrokracie, špatné ukládání dokumentů, špatná organizace, právní chyby a na druhé neodpustitelná nedbalost, spoluúčast nebo v nejhorším případě úmyslné zakrývání," dodala.

Vzpírání má s dopingem dlouhodobé problémy a v roce 2017 mu Mezinárodní olympijský výbor pohrozil vyloučením z her v roce 2024 v Paříži. Kvůli opakovaným prohřeškům přišli o účast na blížící se olympiádě v Tokiu reprezentace Rumunska, Thajska a Malajsie.

Aján loni po dvaceti letech odstoupil z čela IWF poté, co vyšetřování odhalilo, že si nechal platit za zakrývání dopingu, manipuloval volby a zpronevěřil deset milionů dolarů. Vyšetřování vedl kanadský právník Richard McLaren, jenž před tím rozkryl systematický doping v ruském spotu.

Reklama

Související témata: