Hlavní obsah

Česká unie sportu v nouzovém režimu svých center očekává ztráty za více než 50 milionů

V souvislosti s pandemií koronaviru prožívá český sport jedno z nejtěžších období své historie. Kvůli vyhlášení nouzového stavu a mimořádných opatření Vlády ČR se musela v celé zemi zavřít všechna sportoviště a aktivní činnost přerušily také sportovní kluby a tělovýchovné jednoty. V nouzovém režimu se ocitla i Česká unie sportu a její servisní střediska ve všech regionech. Největší sportovní organizace současně uzavřela Sportovní centrum Nymburk nebo plavecký areál v pražském Podolí.

Foto: Česká unie sportu

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury, na jednání s Miroslavem Janstou, šéfem ČUS.

Článek

„V této souvislosti očekáváme ztrátu, která v tomto režimu za tři měsíce přesáhne 51 milionů korun," přiznal Miroslav Jansta, předseda ČUS. „I tak chceme být maximálně nápomocni sportovním klubům, tělovýchovným jednotám, národním sportovním svazům a jejich funkcionářům, poradenský servis se snažíme zachovat. Věříme, že mimořádnou situaci zvládneme. V současnosti je však prioritou ochrana zdraví."

Zákaz volného pohybu osob a všech veřejných aktivit zasáhl nesmírně citelně všechny sportovní subjekty. „Pro některé velké tělovýchovné jednoty to může být kritické. Z kraje roku nejsou na účtech prostředky z dotací a grantů, teď chybí příjmy z pronájmů. Náklady na úsporný provoz a mzdy zaměstnanců, včetně trenérů budou problematické. S veškerými vládními opatřeními ale samozřejmě souhlasíme. Zdraví občanů je nejpřednější," popsal situaci Miroslav Jansta, který oceňuje práci funkcionářů. „Prosíme je, aby nadále vydrželi, nerezignovali a byli trpěliví."

Česká unie sportu už od vyhlášení nouzového stavu úzce spolupracuje se sportovním prostředím. Na svých webových stránkách přináší výklady a návody k nařízením přijatým vládou, která se týkají sportovní i související činnosti, a doporučené postupy. Průběžně a operativně reaguje na obrovské množství nejrůznějších dotazů sportovních subjektů týkajících se možností tréninku, přerušení nebo odložení soutěží, reakcí svazů, mezinárodních organizací a dalších aktuálních témat.

ČUS pro sportovní subjekty například vydá návod, jak postupovat v případě specifických situací, například když stávajícím statutárním zástupcům končí funkční období a nelze svolat volební valnou hromadu klubu. To vše navzdory tomu, že samotná ČUS pracuje ve velmi omezeném režimu, neboť na svých pracovištích také přijala opatření omezující riziko šíření koronaviru.

Stejně jako další oblasti hospodářství, společenského a kulturního života bude také sport a samotná Česká unie sportu počítat značné ekonomické ztráty. Od 13. března je uzavřen Plavecký stadion Podolí a nestátní zdravotní zařízení pro rehabilitační a fyzikální medicínu. Lyžařský areál Zadov ukončil na základně vládního nařízení provoz 14. března a 16. března se zavřelo také Sportovní centrum Nymburk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta a Miroslav Jansta během oslavy 100 let českého sportu.

„Pokud bude nouzový stav pokračovat do června, očekáváme v našich centrech výpadek tržeb v podobě 51 milionů korun. V Nymburku mělo objednáno tréninkové pobyty mnoho sportovních týmů, včetně reprezentačních a sportovci se měli připravovat na olympijské hry v Tokiu," dodal Jansta.

Česká unie sportu poskytne v nejbližších dnech svým územním servisním pracovištím nejnutnější zálohu na provoz. Sama zatím čeká na přidělení státní dotace. „Není pochyb o tom, že český sport, sportovní kluby a tělovýchovné jednoty se nalézají v jednom z nejtěžších období v historii. Sport je podroben zkoušce, na níž jsme nemohli být připraveni předem, na níž se nelze rychle adaptovat. Avšak právě v krizi se projevují lidské povahy, právě tato krize nastavuje i sportovnímu prostředí zrcadlo, je prověrkou jeho schopností. Sportovci také věří, že až bude čas, stát dokáže pomoct i sportovištím a sportu," prohlásil Jansta.

Reklama

Související témata: