Hlavní obsah

České softbalistky před kvalifikací na OH zbrojí! Pomoc má přijít od mužů i z Ameriky

Praha

České reprezentační softbalistky se připravují na kvalifikaci o olympijské hry v Tokiu. Důležitý turnaj v nizozemském Utrechtu odstartují reprezentantky 23. července, a to zápasem proti Francii. Ve skupině B se utkají i s čerstvými vítězkami evropského šampionátu v Ostravě Italkami a Botswanou. Cílem je připravit se na elitní zahraniční nadhazovačky. „Chceme se zaměřit zejména na zlepšení útoku proti nejsilnějším týmům. Nejlepší nadhazovačky na šampionátu v Ostravě zastavily náš útok, což chceme změnit," prohlásil trenér Vojtěch Albrecht. Na OH postoupí nejlepší tým.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radost českých softbalistek (zleva) Martina Bláhová, Tereza Kubicová a Eliška Stejskalová.

Článek

Italka Greta Cecchetti, Nizozemka Eva Voortman a Britka Georgina Corrick. To jsou nadhazovačky, které při mistrovství Evropy v Ostravě zastavily české pálkařky. A právě na ně se český realizační tým plánuje zaměřit, chce odhalit jejich slabiny. „Máme výhodu, že nám ukázaly veškeré umění a my si vše zaznamenali na kameru. Musíme udělat maximum, abychom proti nim uspěli," doplnil trenér softbalistek, které na uplynulém evropském šampionátu skončily na čtvrtém místě.

Český realizační tým sází na analýzu dat. Speciální software, který Česká softbalová asociace zdokonalila, pomůže odhalit, jaké typy nadhozu soupeřky předvádí za určitého stavu. Navíc českému týmu přiletěly pomoci dvě americké nadhazovačky.

Foto: Česká softbalová asociace

Česká softbalistka Veronika Pecková má být hlavním tahounem českého týmu.

„Jejich úkolem je co nejlépe nasimulovat konkrétní nadhozy, které předváděla Italka, Nizozemka a Britka. Naše pálkařky proti nim pak budou trénovat," popisoval Albrecht strategii příprav na olympijskou kvalifikaci. „Zároveň oslovujeme mužské nadhazovače, kteří by nám mohli pomoci. Víme, že zejména v útoku se proti elitním týmům musíme zlepšit."

Klíčová pro úspěch bude také česká nadhazovačka Veronika Pecková. Ta na turnaji v Ostravě odházela 18 směn, což je oproti největším konkurentkám nejmenší počet. Schválně... „Myslím, že se nám ji povedlo schovat. Určitě jsme zvolili strategii neukázat naši nejlepší nadhazovačku, abychom měli možnost soupeře překvapit a efektivitu jeho útoku snížit," dodal kouč.

Ve skupině B jsou Británie, Španělsko, Nizozemsko a JAR. Turnaj vyvrcholí 27. července, na olympiádu se probojuje pouze jeho vítěz.

Reklama

Související témata: