Hlavní obsah

Český sport bude mít zase královnu

PRAHA

Jedno je jisté – českému sportu bude zase vládnout královna. Už třetím rokem! Nadvláda žen v anketě Sportovec roku, v níž už padesát let volí novináři sportovní osobnost uplynulých dvanácti měsíců, pokračuje. Otázkou ovšem je, zda po rychlobruslařce Martině Sáblíková, která se korunovace dočkala v roce 2007, a lyžařce Kateřině Neumannové, jež se stala Sportovkyní roku 2006, usedne dnes večer na pomyslný trůn oštěpařka Barbora Špotáková nebo střelkyně Kateřina Emmons.

Článek

Obě vynesly trumfy na olympiádě v Pekingu. Kateřina Emmons zlatem a stříbrem v malorážce, resp. vzduchové pušce, Barbora Špotáková vítězstvím v hodu oštěpem. Dvojnásobná medailistka z pekingské střelnice by tedy měla mít v padesátém ročníku novinářské ankety teoreticky navrch, jenže nezkrotná Barbora triumfující 21. srpna 2008 posledním pokusem v Ptačím hnízdě přidala ještě něco navíc – světový rekord, jehož dosáhla měsíc po olympiádě. Při zářijovém Světovém atletickém finále ve Stuttgartu totiž hodila 72.28 m a překonala tak o 58 cm rekord Kubánky Menéndezové.

Bára věděla, že zlato nestačí

„Ale já přece už před rokem tvrdila, že jestliže se budu chtít stát v roce 2008 královnou českého sportu, zlato z olympiády mně stačit nebude. Moc dobře si vzpomínám, jak jsem při vyhlašování loňské ankety říkala, že musím být milá na novináře a k pekingskému triumfu přidat ještě něco navíc,“ připomněla Barbora Špotáková, že před rokem skončila „až“ druhá za Sáblíkovou a letos je křišťálové koruny lačná.

Čtvrtmiliónové odměny, která je s vítězstvím v anketě spojená, samozřejmě také, neboť s přítelem Lukášem se chtějí pustit v Unhošti kousek za Prahou do stavby rodinného sídla a peníze přijdou samozřejmě vhod.

I Kateřině Emmons by se ale hodily, neboť také nastávající maminka pomýšlí na rodinnou rezidenci. Nikoli v Čechách, ale za mořem v americkém Grand Rapids v Minnestotě, kde se s manželem Mattem hodlají usadit. „Každá anketa je především hrou, takže i na korunovaci Sportovce roku se dívám s jistým nadhledem,“ zůstává Kateřina Emmons nad věcí.

Fotbal a hokej absentují

Mezi desítku nejlepších sportovců České republiky se dostali ovšem i další medailisté z letní olympiády v Pekingu. Třeba zlatý sportovní střelec David Kostelecký, stříbrný skifař Ondřej Synek nebo vodní slalomáři Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem, kteří v olympijských peřejích vylovili bronz. Na křišťálovou korunu určenou králi českého sportu však jejich úspěchy těžko postačí.

Zvláště v konkurenci dalších úspěšných sportovců uplynulého roku – třeba vítěze Světového poháru v běhu na lyžích Lukáše Bauera, rychlobruslařské šampiónky a odstupující královny Martiny Sáblíkové, mistra Evropy v krasobruslení Tomáše Vernera nebo slalomářky Šárky Záhrobské či cyklista Romana Kreuzigera.

A to se mezi desítku nejlepších poprvé od roku 1993 nedostala žádná hokejová či fotbalová hvězda, i když třeba Dominik Hašek vyhrál Stanley cup a Radek Šírl triumfoval ze Zenitem Petrohrad nejen v Poháru UEFA, ale i v Superpoháru. Nejlepšího ze zástupců kolektivních sportů Jaromíra Jágra dělilo od elitní desítky 53 bodů.

Která Slavia bude mít navrch?

Součástí ankety Sportovec roku bude i letos vyhlášení nejlepšího kolektivu. Mezi nejlepší trojlístek postoupili fotbalisté pražské Slavie, kteří získali mistrovský titul a v pohárové Evropě postoupili alespoň do základní skupiny Poháru UEFA, česká reprezentační fotbalová devatenáctka, která pod vedením trenéra Jakuba Dovalila vybojovala na evropském šampionátu této věkové kategorii konajícím se v létě v České republice bronz, třetím do party jsou pak hokejisté pražské Slavie. Ti k domácímu titulu přidali úspěšné účinkování v premiérovém ročníku Ligy mistrů.

Jubileum se slavnými postavami

Slavnostní korunovace nových králů české sportu proběhne dnes večer od 20 hodin v pražském Hudebním divadle v Karlíně za asistence kamer České televize. A protože jde u jubilejní padesátý ročník, chystá se samozřejmě velká sláva, při níž nebude chybět spousta předchozích vítězů.

Třeba vodní slalomář Vladimír Jirásek, který vyhrál první ročník ankety v roce 1975 a jenž i v pětasedmdesáti sjíždí na raftech divokou vodu v Alpách i tuzemsku, třeba olympijský vítěz z Montrealu v roce 1976, slovenský sprintér Anton Tkáč, zápasnický mistr světa Jozef Lohyňa, diskař Imrich Bugár, běžkyně Jarmila Krachvílová, olympijská vítězka ve skoku do výšky z Mexika v roce 1968 Miloslava Hübnerová-Rezková, vítěz tenisového Wimbledonu Jan Kodeš, trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný, vítěz Stanley cupu Dominik Hašek a spousta dalších slavných postav českého a československého sportu.

Kdo se uchází o korunu krále českého sportu roku 2008?
Lukáš Bauer (lyžování), Kateřina Emmons (sportovní střelba), David Kostelecký (sportovní střelba), Roman Kreuziger (cyklistika), Martina Sáblíková (rychlobruslení), Ondřej Synek (veslování), Barbora Špotáková (atletika), Tomáš Verner (krasobruslení), Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek (vodní slalom), Šárka Záhrobská (lyžování).
Další pořadí: 11. Jágr (hokej) 164, 12. Ježek (handicapovaný cyklista) 138, 13. Čech (fotbal) 129, 14. Nedvěd (fotbal) 117, 15. Šírl (fotbal) 89, 16. Kraus (skikros) 85, 17. Štybar (cyklokros) 72, 18. Šebrle (atletika) 48, 19. Hlaváčková (handicapovaná plavkyně) 46, 20. Hašek (hokej) 43, 21. Jícha (házená) 40, 22. Svoboda (moderní pětiboj) 36, 23. Knapková (veslování) 35, 24. Konečný (box) 33, 25. Svoboda (atletika) 32, 26. Hrdlička - Hasoň (kolová) 32, 27. Cechlová (atletika) 30, 28. Švec (zápas) 28, 29. Kraj (box) 26, 30. Vršecký (motorismus) 24, 31. Šlesingr (biatlon) 22, 32. Janků (atletika) 20, 33. Jankulovski (fotbal) 19, 34. Bába (atletika) 19, 35. Hejnová (atletika) 18, 36. Brožková (orientační běh) 17, 37. Novotný (atletika) 17, 38. Jiroušek (parašutismus) 16, 39. Bartoň (basketbal) 15, 40. Hošek (motorismus) 14.

Který kolektiv bude nej? Fotbalisté Slavie Praha, fotbalisté ČR do 19 let, hokejisté Slavie Praha. Další pořadí: 4. basketbalistky Brna 135, 5. lyžařská štafeta mužů 84, 6. basketbalisté Nymburka 60, 7. čtyřka bez kormidelníka 44, 8. sjezdaři na divoké vodě 3xK1 40, 9. basketbalistky ČR 31, 10. hokejisté Karlových Varů 28, 11. hokejisté ČR 27, 12. střelci v trapu (Kostelecký, Lipták, Gach) 21, 13. střelkyně ve vzduchové pušce (Emmons, Kalná, Sýkorová) 15, 14. parašutisté ČR 15, 15. fotbalisté ČR 11.

Reklama