Hlavní obsah

Chyby, rozvrat, zánik Velké pardubické? Pořadatelé hlásí zisk

Dostihový spolek, který provozuje závodiště v Pardubicích a pořádá Velkou pardubickou steeplechase, vytvořil vloni podle předběžných výsledků zisk několika set tisíc korun. Hospodaření spolku bylo lepší než v letech 2017 a 2018, řekl ČTK předseda dozorčí rady Dostihového spolku Petr Beneš. Tehdy skončil spolek se ziskem, respektive ztrátou do 20 000 korun. Kolem slavného dostihu to nyní zase začalo vřít.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Přestože jsme za loňský rok očekávali záporný výsledek, podle neauditovaných výsledků budeme v několikasettisícovém zisku. V podstatě se podařila stabilizace spolku, i když odešel Agrofert, Česká pojišťovna, České dráhy nebo Komerční banka," uvedl Beneš. Podle něj se podařilo nahradit výpadek příjmů novým titulárním partnerem, kterým se stala na tři roky Slavia pojišťovna, a záštitou ministerstva zemědělství. Organizace také přijala systémová úsporná opatření.

Jak dnes uvedl server Seznam Zprávy, předseda představenstva Dostihového spolku Richard Benýšek na svou funkci nedávno rezignoval. Jako důvod uvedl, že rozhodnutí města mohou vést k rozvrácení majetku, nebo až k zániku Velké pardubické. Za velkou chybu považuje, že Pardubice k 31. prosinci 2019 vypověděly akcionářskou smlouvu.

Podle Beneše Pardubice vypověděly akcionářskou smlouvu, protože Benýšek, který v podstatě zastupoval Českou pojišťovnu jako generálního partnera, svůj význam ztratil. "Město si rozvázalo ruce pro jednání s novými partnery a dalšími podporovateli dostihu," řekl Beneš.

Místopředseda představenstva a náměstek primátora Petr Kvaš (ODS) Benýškovu vyjádření nerozumí. Na konci roku se konalo jednání představenstva, kde se hlasovalo o hospodaření na loňský rok i o nové sezoně. Jednání byla konstruktivní, nikdo se nehádal. "Až úplně nakonec pan Benýšek oznámil svoji rezignaci, my jsme mu poděkovali za spolupráci. Spolek měl loni problémy, ale vše se podařilo vyřešit, majetek spolku je stabilní," řekl Kvaš.

Benýšek serveru řekl, že chce dál zůstat akcionářem spolku. Podle Beneše ale Benýšek projevil v prosinci zájem své akcie prodat městu. Jedním z možných důvodů je snaha Pardubic jako majoritního akcionáře navýšit letos základní jmění Dostihového spolku o pět milionů korun.

Podle mluvčího magistrátu Radima Jelínka Benýškovo vyjádření na serveru Seznam Zprávy, kde mluvil o rozvrácení majetku a možném zániku závodu, poškozují nejen město Pardubice, ale především právě Dostihový spolek a tím samotný legendární dostih. "Právě město Pardubice přispělo velkou měrou k tomu, že hospodaření skončilo v kladných číslech, město sehnalo titulárního partnera dostihů a dostihový sport dlouhodobě podporuje," uvedl Jelínek. Podle něj kroky města i jeho zástupců města v orgánech společnosti vždy směřovaly ve prospěch spolku a dostihů v Pardubicích.

Majoritním vlastníkem spolku je město Pardubice, které drží 51,54 procenta akcií. V roce 2012 získala přes 22 procent akcií firma Bělecký mlýn, která patří Benýškovi, podíl dnes patří jeho firmě Čiperný Grunt. Zbytek vlastní drobní akcionáři.

Reklama

Související témata: