Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 8:4Curleři mají šanci postoupit na olympiádu, ženy neuspěly

Aktualizováno

Čeští hráči v curlingu mají šanci vybojovat historickou účast na olympiádě. Tým skipa Jiřího Snítila skončil po základní části v dodatečné kvalifikace v Plzni třetí a v neděli bude od 16:00 hrát o postup na hry v Pchjongčchangu proti poraženému z duelu Dánsko - Itálie. Ženy se do play off nedostaly.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

České curlerky (zleva) Alžběta Baudyšová, Tereza Plíšková, Anna Kubešková, Klára Svatoňová a trenér Karel Kubeška.

Článek

České týmy na olympijských hrách v curlingu ještě nikdy nestartovaly. Snítil už před čtyřmi lety došel v kvalifikaci do play off, ale v Německu tehdy neuspěl.

"Nemám slov. Paráda, byl to naprosto úžasný zážitek vyhrát doma před plným publikem. Nikdy jsem to nezažil a jsem z toho úplně dojatý. A navíc je to vlastně naše třetí olympijská šance. Tak snad bude platit do třetice všeho dobrého," řekl Snítil.

V Plzni potřebovali muži v posledním utkání vyrovnané základní části porazit Nizozemce, což se jim povedlo v poměru 8:4. "Po páteční prohře měl tým mítink a dostali jsme hrozně za vyučenou. Až jsem si říkal, že se na to vykašlu, že dvacet let hraju curling a stejně jsem ho nepochopil. Ale očividně to fungovalo a proti Holanďanům jsme hráli moc pěkně," řekl Snítil.

Pomohli jim Rusové

K postupu ale navíc potřebovali, aby Rusko zdolalo Čínu. Tento duel byl po osmém endu nerozhodný 5:5. Snítil a spol. sledovali s napětím závěr, v kterém Rusové rozhodli o výhře 8:5 trojkou v devátém endu. V závěrečném endu už dobrou obranou nedovolili Číně skórovat a pomohli Čechům.

Po zkušenosti z minulé kvalifikace připadá Snítilovi lepší hrát až druhý zápas o olympiádu. "Protože prohrát první zápas a být úplný kousíček od olympiády, a najednou mít před sebou další celý zápas proti někomu, kdo je odpočatý, je hrozně těžké. Navíc je tam strašně málo času na regeneraci a je to i psychicky těžké," řekl Snítil. Spíš si přál za soupeře Italy. "Dánové mají lepší tým," řekl.

Ženy v kvalifikaci skončily čtvrté a do tříčlenného play off o dvě účastnická místa nepostoupily. Tým skipky Anny Kubeškové měl po základní skupině tři výhry a stejný počet porážek. K účasti v play off potřeboval, aby dnes Finky překvapily Dánky, ale to se nestalo. Dánky vyhrály jasně 9:3 už po osmém endu a o účast na únorových hrách budou bojovat v neděli s Itálií. Jako první postoupila na olympiádu Čína, která ve večerním úvodním zápase play off porazila Italky jasně 11:4.

Kvalifikační turnaj v curlingu o postup na OH v Pchjongčchangu 2018 v Plzni:
Ženy:
Čína - Německo 7:3,
Finsko - Dánsko 3:9,
Itálie - Lotyšsko 7:6 po dodatečném endu.
Konečné pořadí:
1. Itálie 5 výher/1 porážka,
2. Čína 5/1,
3. Dánsko 4/2,
4. ČR 3/3,
5. Lotyšsko 2/4,
6. Německo 2/4,
7. Finsko 0/6.
Play off:
Čína - Itálie 11:4 (Čína postoupila na OH).
Muži:
ČR - Nizozemsko 8:4
Finsko - Německo 8:4
Itálie - Dánsko 3:8
Čína - Rusko 5:8.
Konečné pořadí:
1. Dánsko 6 výher/1 porážka
2. Itálie 4/3
3. ČR 4/3
4. Rusko 4/3
5. Čína 4/3
6. Finsko 3/4
7. Německo 2/5
8. Nizozemsko 1/6.

Reklama

Související témata: