Hlavní obsah

ČUS varuje, že omezování organizovaného sportu povede k živelným akcím

Pokud se nezlepší podmínky pro organizovaný amatérský sport, hrozí, že dva miliony lidí zaplaví venkovní sportoviště živelně, až se zlepší počasí. Varuje před tím místopředseda České unie sportu (ČUS) Marek Hájek. S pasivním přístupem politiků vyjádřila velkou nespokojenost většina sportovních klubů a tělovýchovných jednot, které mohou trénovat jen ve velmi omezených podmínkách. Výkonný výbor ČUS vyzval k tvrdšímu vyjednávání, aby se postoj vládních představitelů změnil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sportovci narážejí na negativní stanoviska epidemiologů, kteří preferují omezení rizika šíření koronaviru před vším ostatním. Aktuálně tak může být na jednom sportovišti maximálně šest dvojic, které ale musejí mít mezi sebou desetimetrové rozestupy. Moc se na tom nezmění ani od pondělka 26. dubna, pouze se rozestupy zkrátí na šest metrů. To je pořád málo pro plnohodnotný trénink.

Česko zůstává poslední zemí v Evropě, kde nesmějí naplno trénovat ani děti a mládež. Poslední amatérské soutěže registrovaných sportovců se hrály loni 11. října. Pak nastala "čtrnáctidenní" uzávěra a s výjimkou krátkého uvolnění před Vánoci se nesmělo vůbec trénovat do 11. dubna. Od pondělka 12. dubna je to možné za současných přísných podmínek.

Větší uvolnění ministr zdravotnictví Petr Arenberger po konzultaci s epidemiology nepovolil. "V rámci opakovaných schůzek s představiteli státu jsme zaznamenali neústupnost některých zdravotnických expertů, i nerozhodnost a neochotu přijmout naše věcné argumenty a nastavit odpovídající podmínky pro řízené a bezpečné uvolnění amatérského sportu. Výsledkem je tak momentálně živelnost aktivit a lze zaznamenat bohužel i demonstrativní porušování nelogických a nekontrolovatelných zákazů, čemuž se dalo předejít," uvedl v tiskové zprávě předseda ČUS Miroslav Jansta.

Většina klubů se snaží obnovit tréninky, ale zároveň vzhledem k rychlému zlepšování situace vyhlížejí návrat k plnohodnotné kontaktní přípravě větších skupin. O restartu sportu v úterý jednal na ministerstvu zdravotnictví předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Vyplynulo z toho, že se postup bude řídit přírůstky nakažených. Na sobotu má Hnilička naplánovanou schůzku přímo s ministrem. Výraznější uvolnění by mohlo podle informací ČTK nastat nejdříve 3. května.

Sportovní kluby, tělovýchovné jednoty i veřejnost považují odkládání obnovení amatérského sportu za bezdůvodné a dochází jim trpělivost. "Pokud se odmítavé stanovisko politiků v řádu dnů nezmění a nezačnou naléhat na postupné uvolňování zbytečné restrikce sportu, reálně hrozí, že i v souvislosti s jarním oteplením dva miliony sportovců, kteří v kritickém období byli ochotni dodržovat epidemická opatření, zaplní nekontrolovaně a živelně sportoviště," uvedl místopředseda ČUS Hájek.

Reklama