Hlavní obsah

Další vyhraná bitva! Český silák získal za týden dvě zlata. Teď už myslí na dceru

Čtyři disciplíny ovládl, v jedné byl druhý. Po sečtení výsledků bylo jasno. Jiří Tkadlčík v Přerově v neděli ovládl Evropský pohár strongmanů v kategorii do 105 kilo pod organizací Strongman Czech U105. Tento pocit zažil během sedmi dnů dvakrát. Minulý víkend totiž kraloval také v anglickém Rotherhamu a stal se pod organizací Official Strongman mistrem Evropy. K tomu na začátku července pozvedl 406 kilo v mrtvém tahu a vytvořil světový rekord ve váze do 105 kilogramů. Velké radovánky se železem mu ale končí, na začátku listopadu se stane tátou.

Radost siláků. Takto slaví Jiří Tkadlčík zlatoVideo: Valerie Tkadlčíková

 
Článek

Do Přerova se opět po roce sjeli fanoušci tohoto extrémního sportu z celé republiky, aby zaplnili do posledního místa prostor kolem závodiště a mohli na vlastní oči sledovat bitvy strongmanů z Česka, Polska, Rakouska, Ukrajiny, Slovenska a Irska.

"Jsem šťastnej. Doufal jsem, že přijede víc siláků, chyběli mi kluci z Ruska, Anglie, chtěl bych ještě větší bitvu, ale sezona je dlouhá, jsme všichni nějak zranění a unavení, takže jsem rád, že se to povedlo a můžu si trošku odpočinout," přiznal šťastný Tkadlčík, který teď bude muset ubrat páru a více se zdržovat doma.

Jiří Tkadlčík a jeho parádní disciplína. Jak se zvedá 340 kilo?Video: Valerie Tkadlčíková

Konečné pořadí
1. Jiří Tkadlčík49 bodů
2. Przemyslaw Marczewski38
3. Emanuel Pescari36,5
4. Petr Pastyřík26,5
5. Valerii Gazaiev24,5
6. Miroslav Kahánek22,5
7. Vitalii Mikheiev22,5
8. Ludvík Lang22
9. Gavin Redmond14
10. Patrik Zelenka13,5

„Ještě 14. září si dám Mistrovství České republiky střední váhy na Kladně, které půjdu z tréninku, spíš abych další kluky nahecoval, a pak už si jen pochodíme po horách a trošku zrelaxujeme, na podzim se nám narodí dcera, a já chci být doma u všeho," řekl český silák, který by se měl stát tátou 5. listopadu.

"Poháry jsou super, ale naše malá dcera bude to nejlepší, co se nám v životě povedlo," dodal.

Jednou rukou dát nad hlavu více než 100 kilo?Video: Valerie Tkadlčíková

Druhé místo v Přerově obsadil Przemyslaw Marczewski, závodník, který bral letos stříbro na MS strongmanů a momentálně je považován za nejsilnějšího Poláka dané kategorie. Emanuelu Pescarimu z Rakouska chyběl jen bod a půl na stříbro, i tak byl ale se zraněným ramenem s bronzem spokojen. Nepopulární čtvrté místo získal Petr Pastýřík.

Viking press. Nálož pro záda a ramena.Video: Valerie Tkadlčíková

Soutěžní disciplíny
1. Super yoke 410kg / 15m, zpět odnést 130kg sandbag a vyložit na stůl (1,2m)
2. Jednoručka na maximum. Start na 90kg
3. Deadlift medley: 300kg axle bar, 320kg texas bar, 340kg elephant bar
4. Super medley: Atlas 130kg vyložit na stůl (1,2m), kufry 135kg na 15m, hussafel 145kg na 15m, deadlift 285kg / 1 opakování, loglift 135kg / 1 opakování
5. Viking press 160kg v kotoučích / počet opakování za minutu

Peklo, pět zkoušek v řadě. Takto se s výzvou popasoval Jiří Tkadlčík.Video: Valerie Tkadlčíková

"Nejvíce se těším na super medley, prověří totiž vše. Kdyby byl povrch parku k disciplínám příznivější, dal bych ještě k pozvedu 600kg pneumatiku a třeba tahání kamionu, bohužel oboje se do prostoru nevejde, i tak to ale bude neskutečná disciplína," těšil se Tkadlčík. Dočkal se a v této pekelné zkoušce uspěl.

Takto přenáší Jiří Tkadlčík více než 400 kilo, hned poté do rukou 130kilový pytel. Oboje zvládl.Video: Valerie Tkadlčíková

Reklama

Související témata: