Hlavní obsah

Dva afghánští sportovci přece jen dorazili na paralympijské hry do Tokia

Dva afghánští handicapovaní sportovci dnes nakonec přece jen dorazili na paralympijské hry v Tokiu. Původně to vypadalo, že taekwondistka Zakia Chudadadíová a atlet Husajn Rasúlí kvůli současné situaci v zemi, kterou po odchodu západních vojsk získalo pod kontrolu radikální islamistické hnutí Tálibán, budou v japonské metropoli chybět.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Paralympijská pochodeň (ilustrační foto)

Článek

"Před 12 dny jsme se dozvěděli, že afghánský tým nemůže přicestovat do Tokia, což zlomilo srdce všem v paralympijském hnutí i oběma sportovcům. Toto oznámení spustilo globální operaci, která měla za následek jejich bezpečnou evakuaci z Afghánistánu, zotavení ve Francii a nakonec bezpečný přílet do Tokia," uvedl v prohlášení šéf paralympijského hnutí Andrew Parsons.

Oba sportovce, kteří nejprve odletěli z Kábulu do Paříže a teprve po několika dnech pokračovali do Tokia, Parsons přijal v olympijské vesnici. Chudadadíová, jež na paralympiádě nastoupí jako první afghánská žena, ani Rasúlí nebudou k dispozici novinářům a na rozdíl od ostatních sportovců se nemusejí účastnit tiskových konferencí.

Reklama

Související témata: