Hlavní obsah

Fanánek v bazénu neuspěl, na paralympiádu chce jako masér

STRAKONICE

Frontman skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen zatím svůj paralympijský sport nenašel. Při pátečním pokusu vyrovnat se v plavání paralympionikům neuspěl. Padesátimetrový bazén ve Strakonicích zdolal za minutu a 14 vteřin a zaostal tak za Pavlem Machalou, který bazén přeplaval za 30 vteřin.

Foto: pro Sport.cz Václav Eybl

Lídr skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen při svém plaveckém pokusu ve Strakonicích.

Článek

"Netušil jsem, že je taková konkurence. Říkal jsem, že pojedu, ale asi pojedu jako masér," řekl po závodě Fanánek.

V hledání svého ideálního sportu však chce muž s amputovanou nohou pokračovat, dobrých plavců je totiž podle něj až moc. "Musím najít sport, kde jsou maximálně dva podobně výkonní, abych byl vždycky na bedně," poznamenal devětatřicetiletý sportovec. Zatím však o žádné podobné disciplíně neslyšel.

Pro svůj sportovní debut si vybral 13. ročník Strakonice Cupu, který se koná v rámci tradičního letního soustředění plavců paralympioniků. Jeho postižení ho zařadilo do klasifikační třídy S10. Na závod se ale nijak nepřipravoval a úspěchem prý už je, když vůbec neopustil dráhu. Padesátimetrový bazén je podle něj až příliš dlouhý, ideální by měřil šest metrů. "Tam bych se uměl otočit a mám tam nějaké fígle," zhodnotil svou formu.

Vodu prý má Fanánek, vlastním jménem František Moravec, rád hlavně jako osvěžení, ale plavat ho baví jen dvě tři tempa. "Na břehu mám kluka a jednoho ještě menšího, tak děláme krokodýla a žraloka," popsal svůj běžný plavecký trénink.

Na kolo je příliš těžký

Z ostatních sportů ho baví například cyklistika. Ani na cyklistickém okruhu ale nevidí své šance na vítězství růžově, hlavně kvůli vysoké hmotnosti. "Oni by už vyhlašovali vítěze a já bych pořád kroužil setrvačností," poznamenal Fanánek.

Fanánek v červnu vstoupil do Českého svazu tělesně postižených sportovců, aby tak orgán zastřešující handicapované sportovce podpořil ve sporu s Českým paralympijským výborem. Poté však začal prohlašovat, že to dotáhne až na paralympiádu. Překvapilo ho však, co všechno musí postižený sportovec zvládnout. "Zjistil jsem, že kritéria jsou velmi podobná jako na velké olympiádě," řekl Fanánek.

S jeho názorem souhlasí i nejlepší současný český plavec Květoslav Svoboda, který dnešním závodům ve Strakonicích přihlížel. Handicapovaní podle něj musí například 100 metrů kraul uplavat pod 53 vteřin. "Myslím si, že by se uchytil tělesně postižený i na mistrovství světa, nebyl by určitě poslední," prohlásil Svoboda.

Reklama