Hlavní obsah

Favoritem derby je po dnešním vítězství Váňův Roches Cross

Favoritem Českého derby je po dnešní Velké červnové ceně svěřenec Josefa Váni Roches Cross. Pod vedením navrátilce ze Švýcarska Jana Ráji v Praze s jistotou udolal konkurenci vedenou nečekaně zlepšeným Lysyanem a úspěšnou klisnou Rabbit Motivator. Na 2200 metrech skončil až čtvrtý největší favorit Avere, pátým místem zahájil českou kampaň čerstvý irský import Nucals Star.

Článek

"Je to moc dobrý kůň, ale v dostihu nebyl zrovna nejklidnější," řekl ke svému prvnímu úspěchu po návratu na české dráhy Rája. "Věřím, že do derby ho trenér Váňa dá ještě do pořádku, každopádně je to ale kůň s velkým potenciálem." Dvojnásobný šampion českých žokejů z minulosti dosud derby nikdy nevyhrál, a tak má za tři týdny velkou šanci.

Zajímavým soupeřem mu ale může být i The Mole Catcher, svěřenec Eduarda Kotába, který se dnes prosadil v Bratislavě na mítinku Turf gala v dvoukilometrovém Starohájském kritériu, dostihu, který v mezinárodní konkurenci prověřil tříleté vytrvalce především z Česka a Slovenska. Největší český úspěch ale zaznamenal v bratislavských kláních Line Honey, který vyhrál sprinterskou Cenu ministerstva zemědělství v konkurenci koní z šesti zemí, a český úspěch ještě v tomto dostihu potvrdila klisna Trinity.

Dostihový mítink v Praze:
60. Velká červnová cena, rovinový dostih (2200 m, tříletí koně, dotace 130.000 korun):
1. Roches Cross (ž. Rája, tr. Váňa, majitel Jasna), 2. Lysyan, 3. Rabbit Motivator. Výrok 3-1. Čas: 2:22,08.
Další dostihy:
I. Power Prize (am. Fedorowiczová) - Manhattan Sky - Prodleva,
II. Ascara (am. Vraj) - Demon King - Nuptius,
III. Retourn (am. Vraj) - River Speed - Deep Secret,
IV. Apinoa (ž. Chaloupka) - Carrie - Matter for Love,
V. Emilly's Academy (ž. Lukášek) - Concord - Pedrica,
VI. Freddie Merc (am. Vraj) - Wladan - Akada,
VII. Sendwire (ž. Šafář) - Tuaréga - La Magic.

Reklama

Související témata: