Hlavní obsah

Fleretista Choupenitch postoupil na olympiádu v Tokiu

Madrid/Praha

Fleretista Alexander Choupenitch se podruhé za sebou kvalifikoval na olympijské hry. Český šermíř uspěl v dnešní evropské kvalifikaci v Madridu a po startu v Riu de Janeiro v roce 2016 se letos zúčastní také turnaje pod pěti kruhy v Tokiu.

Foto: Jan Pelikán

Fleretista Alex Choupenitch.

Článek

Šestadvacetiletý Choupenitch splnil roli jednoho z favoritů kvalifikace, kterou prošel suverénně. Pět výher si připsal ve skupině a další čtyři v play off. V rozhodujícím souboji narazil na Alexe Tofalidese a soupeře z Kypru porazil přesvědčivě poměrem 15:6.

"Před finále jsem se domluvil se svým fyzioterapeutem, že nás čeká ještě další zápas. A s trenérem ještě zápas. Takže jsem to nebral jako finále, abych to v hlavě trošku uvolnil," prozradil recept na to, jak se zbavit nervů český reprezentant. "Když jsem to zvládl, měl jsem samozřejmě obrovskou radost, ve finále jsem dominoval," těšilo Choupenitche. "Poslední zásah byl nádherný. Ve výskoku jsem zasáhl soupeře do zad, to bylo skvělý," dodal.

I když vše vypadalo jednoduše, český fleretista dobře věděl, jak těžkou práci odvedl. "Bylo tady čtyřiadvacet soupeřů ze čtyřiadvaceti zemí. Každý z těch soupeřů byl nepříjemný. Ten turnaj byl těžký a já jsem rád, že mi ho povedlo vyhrát," přiznal se a těšil se z postupu na svou druhou olympiádu. "I když rok nebyly turnaji, makal jsem a věděl jsem, na co se chystám. V pátek večer, když jsem si chystal zbraně, tak jsem si promítl v hlavě celou tu dřinu a teď se zúročila, měla smysl," oddechl si a odmítl prozradit, s jakými ambicemi do Tokia zamíří. "Nechám si to pro sebe a vy se všichni nechte překvapit," zasmál se na závěr povídání pro média.

Další dva čeští zástupci neuspěli, kordistka Michala Pěchovová ani Petr Wachsberger v šavli nepostoupili ze skupiny V neděli je českou nadějí především kordista Jakub Jurka, kvalifikovat se zkusí rovněž fleretistka Andrea Bímová.

Reklama

Související témata: