Hlavní obsah

GLOSA: Na pětikilometrové trati bez medaile? Sáblíková neřekla poslední slovo

Páté místo na mistrovství světa by pro mnohé sportovce bylo splněným snem. Rychlobruslařka Martina Sáblíková cítila obrovské zklamání a bezmoc. Na „svojí" pětikilometrové trati skončila poprvé od roku 2006 bez medaile. Nejhorší pro ni bylo vědomí, že se snažila zrychlit, ale nohy, ač tolik nebolely, prostě neposlouchaly. Něco takového se jí na vrcholné akci v klíčovém závodě nestalo.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková patří k legendám českého sportu

Článek

Pro některé škarohlídy to byl jasný důkaz, že ve třiatřiceti letech nadešel čas, aby pověsila brusle na hřebík. Jako by tři dny před tím nevybojovala na tříkilometrové trati světové stříbro. Samozřejmě, měla by na to nárok.

Třicet medaili ze světových šampionátů, z toho jednadvacet zlatých, šest olympijských cenných kovů, z nichž tři jsou nejzářivější a k tomu dvanáct evropských, z nichž pět přebírala na nejvyšším stupínku. Na padesát prvenství v jednotlivých závodech Světového poháru a třináct v celém seriálu. Kdo něco takového ve svém sportu dokázal... Kdyby teď řekla, že končí, lze před ní než smeknout. To ale neudělá.

Sáblíková je ale obrovská bojovnice. Porážky ji mrzí, štvou, ale zároveň jsou pro ni motivací. Trenér Petr Novák ji naučil dřít, nic nevzdávat, rvát se, i když to bolí a nohy neposlouchají. Prostě nevyšel jeden závod, to se stane.

Oba si uvědomují, že věk se nedá zastavit, a mladých, dravých, rychlých soupeřek přibývá. Poslední slovo ale česká ledová královna určitě neřekla. Pořád má motivaci, tou největší je teď olympiáda v Pekingu. Znovu se nastartuje, protože končit bez jediné medaile tam nebude chtít. A všem ukáže, že na stupně vítězů ještě má.

Po absolvování Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy se Karel Felt věnuje už čtyři desetiletí sportovní novinařině v deníku Právo, především fotbalu, rychlobruslení a sportovní střelbě. Věnuje se i psaní knih se sportovní tématikou, především biografií. V roce 2018 převzal Cenu Oty Pavla, jako nejvyšší ocenění ČOV pro sportovní novináře.

Reklama

Související témata: