Hlavní obsah

Jaroš krátce po Daulághirí vylezl také na Makalu

PRAHA

Tři týdny po úspěchu na Daulághirí se horolezci Radku Jarošovi podařilo vylézt na další osmitisícový himálajský vrchol Makalu. Na hoře vysoké 8462 metrů stanul ve středu, druhý člen výpravy Zdeněk Hrubý vrcholu nedosáhl. Oba dva by podle dostupných informací měli být v pořádku na cestě do základního tábora. Jaroš vystoupil už na osmou osmitisícovku v kariéře.

Foto: www.radekjaros.cz

Český horolezec Radek Jaroš

Článek

Jaroš s Hrubým vylezli 2. května na vrchol Daulághirí, sedmou nejvyšší horu světa vysokou 8167 metrů. O týden dříve se na stejnou horu dostal i další český horolezec Martin Minařík. Jaroš měl původně v plánu v rámci letošní expedice pokus o výstup na Annapurnu (8047), ale o změně se horolezci rozhodli až na místě podle podmínek.

Naposledy Jaroš přitom vystoupil na horu vysokou alespoň 8000 metrů před třemi lety, kdy zlezl Nanga Parbat. Jeho snahou je vylézat na všech čtrnáct osmitisícovek. Zatím stál také na vrcholu Mount Everestu, vylezl na Kanchenjungu, Broad Peak, Čo Oju, Šiša Pangmu. Zbývají mu K2, o kterou se pokoušel již čtyřikrát, Lhotse, Manaslu, Annapurna, Gašebrum I a Gašebrum II.

Reklama

Související témata: