Hlavní obsah

Karjakin vyhrál MS v bleskovém šachu těsně před Carlsenem, který se naštval a odešel

Aktualizováno

Mistrem světa v bleskovém šachu se v Dauhá stal ruský velmistr Sergej Karjakin. Po 21 partiích s časovým limitem pět minut nasbíral 16,5 bodu stejně jako světový šampion v klasickém šachu Magnus Carlsen z Norska. O Rusově triumfu rozhodl fakt, že porazil žebříčkově těžší soupeře.

Článek

Karjakinovi se tak v katarské metropoli povedla alespoň částečná odveta za prohraný listopadový souboj s Carlsenem o šachový trůn v New Yorku, který pro sebe rozhodl Nor až v rapid šachu. Šampionát v rapid šachu se konal v Dauhá v úvodu týdne a obhájce vítězství Carlsen v něm skončil třetí při vítězství Ukrajince Vasilije Ivančuka.

Carlsen nesl dnešní porážku těžce. Dokonce předčasně opustil závěrečné společné fotografování nejlepších, při němž nechyběly světlice a konfety. Viditelně rozhozený Nor chvíli společně s ostatními s otráveným výrazem pózoval, pak ale mávl rukou a odešel.

Norského šampiona rozzlobila především předposlední partie, v níž navzdory jasné výhodě polský šachista Radoslaw Wojtaszek nedokázal porazit Karjakina. "Byla to jedna z největších hloupostí, jakou jsem v životě viděl. (Wojtaszek) ignoroval naprosto evidentní věci. Tohle se snad nedalo prohrát a on to stejně dokázal," zlobil se Carlsen, jenž v závěrečné partii pouze remizoval s Maďarem Péterem Lékem, zatímco Karjakin zdolal Gruzínce Baadura Džobavu.

Karjakin je mistrem světa v bleskovém šachu poprvé v kariéře, v roce 2012 získal titul v rapid variantě.

Ženský turnaj v bleskovém šachu ovládla stejně jako na předchozím šampionátu Ukrajinka Anna Muzyčuková, která už v Dauhá vyhrála i rapid.

Reklama