Hlavní obsah

Kejval a prezident Zeman podepsali přihlášku na OH, Hradilkovi se do kouře nechtělo

Praha
Aktualizováno

Čeští sportovci se můžou těšit do Ria de Janeiro. V Míčovně Pražského hradu dnes prezident republiky Miloš Zeman a předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval splnili 303 dnů před zahájením letních her základní podmínky - hlava státu podepsala průvodní dopis a šéf ČOV přihlášku. Pozvání na slavnostní akci odmítl slalomář Vavřinec Hradilek, kterému vadí tradičně zakouřené prostředí v okolí vášnivého kuřáka Zemana.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a předseda ČOV Jiří Kejval (vlevo) podepsali v Míčovně Pražského hradu přihlášku na letní hry v Riu de Janeiro. Na snímku uprostřed je ministryně školství Kateřina Valachová.

Článek
Fotogalerie

Letní olympijské hry se v Riu de Janeiro v příštím roce uskuteční od 5. do 21. srpna 2016 a Češi se pokusí navázat na úspěšné vystoupení z Londýna, kde před třemi lety získali deset cenných kovů, z toho tři zlaté medaile.

"Olympijské hry budou skvělou sportovní událostí, ale také skvělou příležitostí prezentace České republiky," řekl šéf ČOV Kejval. "Od sportovců očekávám, že minimálně navážou na úspěšné hry v Londýně a v Soči," dodal Kejval.

Prezident Zeman stejně jako při podpisu přihlášky na zimní hry v Soči lehce poupravil coubertinovské heslo. "Pouze se zúčastnit, to by bylo málo. Důležité je ze sebe vydat všechny síly. Nejdůležitější je sebeúcta," řekl Zeman v krátkém proslovu. "Když odchází sportovec poražen, ale vydal všechny síly, je hoden stejné úcty jako ten, který získal jakoukoli medaili. A pokud vše nevydal a medaili náhodou získá, tak je to málo," řekl prezident a znovu pozval po olympiádě na hrad nejen případné medailisty, ale všechny olympioniky. "Protože vím, že za nimi je tvrdá dřina. Nejen několik minut v disciplínách, ale hodiny a měsíce tvrdé přípravy."

V zakouřeném prostředí sedět nechci, odmítl Hradilek

Pozvání ale nepřijal například vodní slalomář Vavřinec Hradilek. "Moc si vážím pozvánky od Českého olympijského týmu na slavnostní podepsání přihlášky našeho týmu na OH do Ria 2016, která se právě odehrává na Pražském Hradě s účastní prezidenta ČR. Bohužel na to, abych tam jako minule seděl v zakouřeném prostředí, nemám sílu a tak si užívám krásného sychravě podzimního dne, venku na vodě!," uvedl Hradilek na svém facebookovém účtu.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila i ministryně školství mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a také více než padesátka sportovců, například včetně olympijského vítěze z Londýna moderního pětibojaře Davida Svobody.

Aktuálně má Česko zatím 52 účastnických míst v devíti sportech. Kvalifikace v plném proudu a končit bude až měsíc či dva před olympiádou. Z českých kolektivních sportů mají šanci basketbalisté. Celkově se čeká nominace okolo 130 jmen.

Reklama