Hlavní obsah

Kolik Čechů do Ria? Výprava může být nejmenší v historii

Michal OsobaPrávo

Nejmenší v historii samostatného Česka bude pravděpodobně výprava pro olympiádu v Riu. Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor stále pracuje s předpokladem účasti až 130 sportovců, ale jedná se o nejoptimističtější odhad včetně postupu basketbalistů, kteří by se mohli postarat o jediné české zastoupení v kolektivních sportech.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Judista Lukáš Krpálek (vlevo) a kajakář Vavřinec Hradílek stříhají sto dnů před začátkem her pomyslný metr. Krpálek už se může na Rio chystat, Hradilka čeká ještě těžký boj o nominaci.

Článek

„Nemůžu si teď dovolit říct, že asi nepostoupí a pak zařizovat třeba oblečení na poslední chvíli pro basketbalový tým,“ vysvětluje Doktor.

Jistých je 55 členů

V současnosti má výprava jistých 55 míst, další budou přibývat po uzavření kvalifikačních žebříčků. „Třeba v tenisu vám hned naskočí asi deset lidí,“ připomíná Doktor. Desítce atletů včetně třeba obhájkyně zlata Barbory Špotákové zase stačí během sezóny potvrdit výkonnost mírnějším limitem. Čas mají atleti do 11. července, plavci uzavřou nominaci o osm dnů dříve.

Tři místa by za současného postavení v žebříčku získali judisté i cyklisté na horských kolech, o další výraznější navýšení počtu členů výpravy se na dodatečných kvalifikacích můžou postarat veslaři i kanoisté.

Překonají Atlantu?

V dalších sportech už se dá očekávat zisk olympijských místenek spíše po jednotlivcích. Svého zástupce nebude mít Česko v jezdectví, skocích do vody, skocích na trampolíně, taekwondu, moderní gymnastice a všech kolektivních sportech s výjimkou mužského basketbalu, v němž svěřence Ronena Ginzburga čeká v červenci kvalifikační turnaj v Srbsku.

Poslední šance zajistit pro svůj sport aspoň jedno účastnické místo mají před sebou boxeři, zápasníci a lukostřelci.

Dosud nejmenší česká výprava byla na hrách v Atlantě 1996 se 116 sportovci, tehdy naposledy se také nenominoval žádný kolektiv.

Kolik startovalo českých sportovců
Atlanta 1996116
Sydney 2000126
Atény 2004142
Peking 2008134
Londýn 2012133

Reklama

Související témata: