Hlavní obsah

Koruna královny českého sportu patří Špotákové. Zlatá oštěpařka usedla na trůn znovu po čtyřech letech

Praha

Za obhajobu olympijského zlata si nasadila křišťálovou korunu královny českého sportu. Již podruhé, neboť oštěpařka Barbora Špotáková vyhrála prestižní anketu Sportovec roku znovu po čtyřleté odmlce. Dalším zlatým medailistům z olympijského Londýna - bikerovi Jaroslavu Kulhavému, veslařce Mirce Knapkové a moderními pětibojaři Davidu Svobodovi - tak nezbylo, než „zlaté mámě“ při slavnostním večeru v pražském hotelu Hilton blahopřát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková, vítězska ankety Sportovec roku 2012.

Článek
Fotogalerie

Předem bylo jasné, že držitelé olympijských zlatých kovů z Londýna si mezi sebou rozdělí první tři příčky i v 54. ročníku ankety Klubu sportovních novinářů Sportovec roku České republiky. Problém byl však v až nečekaně bohatém medailovém importu od Temže, takže na jednoho ze čtyř olympijských vítězů se jednoduše dostat nemohlo.

Ženská hegemonie pokračuje

Nakonec tak zůstal pod pomyslnými stupni při středečním slavnostním večeru v pražském hotelu Hilton moderní pětibojař David Svoboda. Ke třetímu místu, které patří skifařce Mirce Knapkové, mu chybělo 79 bodů.

„Gentlemani přece dávají vždy přednost dámám," přijal David Svoboda s úsměvem a nadhledem čtvrtou příčku a pokračující nadvládu žen ve vůbec nejstarší anketě, jež je v České republice pořádána.

"Sám si často kladu otázku, proč nám vládnouo už tolik let ženy. Asi jsou šikovnější. Anebo si vybrali sporty, v nichž se dá snáze vyniknout," meditoval veslař Ondřej Synek, jehož stříbro z Londýna bylo oceněno sedmým místem.

Od roku 2006, kdy se královnou českého sportu stala Kateřina Neumannová, si totiž primáty mezi sebou rozdělují výhradně ženy. Celkem třikrát rychlobruslařka Martina Sáblíková, v roce 2008 oštěpařka Barbora Špotáková, loni pak tenistka Petra Kvitová. V letošním ročníku Špotáková svůj triumf zopakovala. V Londýně obhájila zlato z předchozích olympijských her v Pekingu, a proto se stala již podruhé královnou českého sportu.

Špotákovou korunovace nepřekvapila

Přesvědčivě a s velkou převahou. V hlasování 223 sportovních novinářů zvítězila Barbora Špotáková, která v listopadu ohlásila přerušení kariéry, neboť je těhotná a začátkem příštího léta očekávají s přítelem Lukášem přírůstek do rodiny, před cyklistou Jaroslavem Kulhavým s náskokem 182 bodů.

"Byl to pro mě dokonalý rok. Jak ve sportovním, tak i osobním životě," přiznávala po korunovaci Barbora Špotáková, kterou ani nepřekvapilo, že byla zvolena sportovní královnou.

"To mě spíš překvapilo, že se v desítce nejlepších neobjevila olympijská medailistka," narážela na absenci překážkářky Hejnové. "Kdybych měla sama volit a vybírat, přidělila bych korunu sama sobě, protože obhájit olympijské zlato je vždy to nejtěžší."

Bára odletěla z Lanzarote dřív

„Nemohla jsem si nechat vyhlášení výsledků ujít, i když slavnostní večer již tradičně koliduje s naším soustředěním na Lanzarote. I letos jsem se musela z Kanárských ostrovů vrátit dřív. Ale vracela jsem se ráda," přiznávala Barbora Špotáková, ještě než během slavnostního večera přebírala královskou korunu a šek na čtvrt miliónu korun. Večera nesoucího se pochopitelně v duchu olympijského Londýna a tentokrát velice zdařilého.

„Jen klikující autobus se nám jaksi do sálu nevešel," připomněl autor scénáře Michal Dusík dílo výtvarníka Davida Černého, jež se stalo před Českým domem v Londýně jednou z olympijských atrakcí.

V desítce nejlepších sportovců mají pochopitelně převahu účastníci olympijských her. Jen hokejista Jaromír Jágr, který po návratu na českou ledovou scénu pobláznil celou republiku a vyvolal novou vlnu „Jágrmánie", a fotbalista Petr Čech jejich hegemonii narušili.  Gólman ve službách londýnské Chelsea, který se svým klubem vyhrál Ligu mistrů, dokonce pátým místem. I proto se nakonec nedostalo na bronzové medailisty z Londýna - sportovní střelkyni Adélu Sýkorovou a překážkářku Zuzanu Hejnovou, proto skončila až ve druhé desítce trojnásobná vítězka ankety a mistryně světa v rychlobruslení Martina Sáblíková, proto nemohla na obhajobu pomýšlet ani tenistka Petra Kvitová.

„Moc mě mrzí, že jsem se nemohl v tak vybrané sportovní společnosti objevit," omlouval se z Londýna Petr Čech, který ve středečním večeru nastupoval v bráně Blues k pohárovému střetnutí s Leedsem a do Prahy tudíž přiletět nemohl.

Výsledky ankety Sportovec roku 2012:
1. Špotáková Barboraatletika1854
2. Kulhavý Jaroslavcyklistika1672
3. Knapková Mirkaveslování1547
4. Svoboda Davidmoderní pětiboj1468
5. Čech Petrfotbal918
6. Hlaváčková Andrea, Hradecká Lucietenis906
7. Synek Ondřejveslování864
8.. Berdych Tomáštenis829
9. Jágr Jaromírhokej803
10. Hradilek Vavřinecvodní slalom776

Pod tenisovou nadvládou

Během večera ovšem došlo i na další ankety... Nejlepším sportovním kolektivem roku se stalo družstvo českých tenistů, které po dvaatřiceti letech vyhrálo Davisův pohár a nechalo tak za sebou tenistky triumfující ve Fed Cupu. Třetí příčka pak připadla mužskému čtyřkajaku, jenž přivezl bronz z olympiády.

Nejlepší kolektiv roku
1. Tenisté ČR633
2. Tenistky ČR432
3. Čtyřkajak ČR232

Anketu o nejlepšího Juniora roku vyhrála stejně jako loni juniorská rychlobruslařská mistryně světa ve dvojboji Karolína Erbanová před veslařem Michalem Plockem a sdruženářem Tomášem Portykem.

Stříbrní Chilané v Síni slávy

Do pomyslné Síně slávy sportu byla uvedena československá fotbalová reprezentace z roku 1962, která se na světovém šampionátu v Chile probojovala až do finále a teprve v něm podlehla Brazílii.

Z dvanácti žijících pamětníků si pro Cenu Emila Zátopka určenou sportovním legendám přijeli nejen čeští internacionálové v čele s Josefem Masopustem, Václavem Maškem, Josefem Kadrabou, ale i slovenští  fotbalisté  Adolf Scherer, Jozef Štibrányi či Titus Buberník. Při přebírání ceny z rukou gymnastické legendy Věry Čáslavské se "stříbrní fotbaloví hrdinové z Chile" dočkali bouřlivého potlesku zaplněného sálu vestoje.

Koho byste z nominované desítky zvolili Sportovcem roku?
Tomáš Berdych
2,6 %
Petr Čech
2,4 %
Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká
7,2 %
Vavřinec Hradilek
1,8 %
Jaromír Jágr
26,9 %
Mirka Knapková
4,4 %
Jaroslav Kulhavý
11,7 %
David Svoboda
5,4 %
Ondřej Synek
1,1 %
Barbora Špotáková
36,5 %
Celkem hlasovalo 8669 čtenářů.

Reklama

Související témata: