Hlavní obsah

Lákadla squashového mistrovství: čtyři hráči z první světové stovky, přihlásí se legenda?

Svátek v podobě domácího squashového šampionátu se blíží. Rozehraje se ve čtvrtek 21. října v Ostravě a očekává se, že půjde o nejkvalitnější republikový turnaj v historii. Zúčastní se hned čtyři hráči z první světové stovky. Ukáže se dravé mládí, do hry půjde i úřadující šampionka Anna Serme v životní formě. „Takhle vyrovnané to snad nikdy nebylo. Je možné, že se ještě na poslední chvíli přihlásí Jan Koukal, který v minulých letech pořadím dokázal zamíchat," komentuje konkurenci Tomáš Fořter, sekretář České asociace squashe, která MČR spolupořádá.

Foto: Irena Vanišová

Elitní český squashista Daniel Mekbib v akci s legendárním Janem Koukalem.

Článek

Běžný termín šampionátu  je začátkem března, ten však zrušila koronavirová pandemie a odložila jej na podzim. „Museli jsme reagovat. Nikdy jsme neuvažovali nad tím, že bychom mistrovství republiky zrušili bez náhrady," vysvětloval Fořter. V Ostravě se minulý ročník stihl odehrát těsně před nástupem pandemie.

O atraktivní podívanou nebude nouze. Do akce půjde jako největší favorit Daniel Mekbib, který ovládl předchozí tři ročníky. Skvělou formu předvádí domácí Jakub Solnický, který letos vyhrál poprvé v kariéře turnaj PSA. Triumf z mezinárodní akce si letos připsal také Martin Švec. Všichni tři jsou v současné době v první světové stovce, což je pro český squash historický moment. Mekbib je 75. na žebříčku PSA, Švec je osmdesátý, Solnický pak 95. nejlepší hráč světa.

„Na paty jim významně šlape Viktor Byrtus, který už všechny dokázal porazit. Dopředu se dostává také Marek Panáček, další velký talent domácí scény. Takhle pětice může šampionát ovládnout,"pojmenoval favority Fořter. Kartami je schopný zamíchat také Jan Koukal, česká squashová legenda a muž s 18 tituly. Ten se však na MČR pravidelně přihlašuje až v posledních možných hodinách.

Velmi zajímavá situace je také v kategorii žen. Poslední prvenství bude obhajovat Anna Serme, která drží 55. místo na světě a letos se zúčastnila nejprestižnějších turnajů - mistrovství světa, Egyptian Open, British či US Open. Velkou konkurentkou jí bude Olga Kolářová, která má několik titulů i obrovské zkušenosti. Vpředu chce být rovněž Natálie Babjuková, Eva Feřteková i další talentované hráčky.

„Před všemi je velká výzva v tom, že sehrají dva republikové turnaje během jedné sezony," konstatoval Fořter. ČASQ totiý plánuje uspořádat MČR v roce 2022 v obvyklém termínu, tedy začátkem března. A to pravděpodobně v Praze.

Reklama