Hlavní obsah

Ledecká se stala novou královnou českého sportu s takovou převahou, jako ještě nikdo v šedesátileté historii

Aktualizováno

O nové královně českého sportu nebylo od únorových her v korejském Pchjongčchangu pochyb. Kdo jiný by se měl stát nejlepším Sportovcem roku 2018 než Ester Ledecká? Koho korunovat a ozdobit křišťálovou korunou, když ne držitelku dvou zlatých olympijských medailí? Samo sebou, že jubilejní šedesátý ročník ankety Klubu sportovních novinářů vyhrála Ledecká naprosto suverénně a s neskutečným náskokem 759 bodů. Ještě nikdy v šedesátileté historii netriumfoval žádný sportovec s takovou převahou.

Ester Ledecká, vítězka ankety Sportovec rokuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Křišťálová koruna Ledecké náramně slušela. Její pozlacené hroty se v záři reflektorů leskly v pražském hotelu Hilton stejně, jako dvě zlaté olympijské medaile, které třiadvacetiletá obojživelnice získala na olympijských hrách v Koreji ve dvou rozdílných sportech - na lyžích vyhrála superobří slalom a na snowboardu paralelní obří slalom. A k tomu navíc přidala vítězství ve Světovém poháru.

„Splnila jsem si další velký sen," špitla, když z rukou předsedy Klubu sportovních novinářů Zdeňka Pavlise převzala korunu určenou královně českého sportu. „Vždyť se stačí podívat, kolik velkých postav českého sportu se stalo nejlepším sportovcem přede mnou a kolika se to nikdy vůbec nepodařilo."

Ani Čáslavská tak suverénně nevyhrála

A co teprve když slyšela, s jakým náskokem letošní ročník ankety vyhrála. Vždyť druhá rychlobruslařka Martina Sáblíková, která v Pchjogčchangu vybojovala stříbro, zaostala za Ledeckou o 759 bodů. Ani legenda sportovní gymnastiky Věra Čáslavská, která v roce 1968 získala na olympijských hrách v Mexiku čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile, s takovou suverenitou anketu neovládla. Rekord až dosud patřil tenistce Petře Kvitové. Ta v roce 2011, kdy vyhrála slavný Wimbledon a navrch ještě Turnaj mistryň, měla před druhým v pořadí Jaroslavem Kulhavým náskok o 23 bodů menší.

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Šťastná Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem v cíli závodu na 5000 m, ve kterém vybojovala stříbrnou medaili.

ČOV/Pavel Lebeda

Ledecké se na sportovním galavečeru, který pořádá KSN společně s agenturou BPA sport marketing, tleskalo už počtvrté. V letech 2013 a 2015 získala cenu pro nejlepšího juniora roku, loni byla poprvé v elitní desítce a získala odměnu za 5. místo. Před rokem šlo o finanční bonus 120 tisíc korun, letos jako vítězka ankety získala odměnu čtvrt milionu.

Cena Emila Zátopka pro tenistku Janu Novotnou in memoriam
Už devatenáctou velkou sportovní osobnost uvedl Klub sportovních novinářů do Síně slávy českého sportu. Legendou se in memoriam stala tenistka Jana Novotná, která zemřela loni 19. listopadu. Před rovnými dvaceti lety vyhrála Jana Novotná slavný Wimbledon a rok předtím Turnaj mistryň. Kromě toho dvanáctkrát zvítězila na Grand slamech ve čtyřhře a čtyřikrát ve smíšené čtyřhře, z olympijských her přivezla dvě stříbrné medaile, v roce 1988 se podílela na vítězství družstva žen ve Fed Cupu. Po Janu Kodešovi a Martině Navrátilové jí byla jako třetí tenisové osobnosti udělena Cena Emila Zátopka in memoriam.

Vítězství Ester Ledecké přineslo premiérový triumf pro obě sportovní odvětví, která reprezentuje. Titul Sportovec roku nikdy nezískal žádný snowboardista ani alpský lyžař, až dosud byli úspěšní jen zástupci klasického a akrobatického lyžování.

Tuhý boj o místa za novou královnou

Z 244 hlasovacích lístků, které sportovní novináři vyplnili ve druhém kole voleb, chybělo jméno Ledecké na prvním místě jen v 17 případech. Osm hlasujících zařadilo na první místo pilota Martina Šonku, čtyři dali nejvíce bodů tenisovému páru Barbora Krejčíková - Kateřina Siniaková, dva hokejistovi Davidu Pastrňákovi a po jednom prvním místě získaly i Martina Sáblíková, Veronika Vítková a Petra Kvitová.

Foto: Red Bull Content Pool

Tak jsem první, no a co!?

Red Bull Content Pool

Zatímco odstup Ledecké od druhé v pořadí Sáblíkové je obrovský, o další umístění v elitní desítce se sváděl tuhý boj. Sáblíková skončila druhá jen o 21 bodů před Krčmářem, šestému Šonkovi chybělo na pátou Vítkovou 24 bodů, naopak o 34 bodů porazil sedmou Erbanovou. Sedmá Erbanová zase jen o osm bodů porazila osmou Samkovou, a tak dále...

Výsledky ankety Sportovec roku 2018
1. Ester LEDECKÁsnowboarding, alp. lyžování2034250 000
2. Martina SÁBLÍKOVÁrychlobruslení1275200 000
3. Michal KRČMÁŘbiatlon1254170 000
4. David PASTRŇÁKhokej1090140 000
5. Veronika VÍTKOVÁbiatlon1023120 000
6. Martin ŠONKAletecká akrobacie999100 000
7. Karolína ERBANOVÁrychlobruslení96580 000
8. Eva SAMKOVÁsnowboarding95770 000
9. Barbora KREJČÍKOVÁ a Kateřina SINIAKOVÁtenis93960 000
10. Petra KVITOVÁtenis84050 000
V prvním sloupci jméno, ve druhém sport, ve třetím počet získaných bodů, ve čtvrtém finanční odměna v korunách.

Během slavnostního večera, který moderovala Daniela Písařovicová a doplnilo ho hudební vystoupení Moniky Bagárové a Ondřeje Rumla v doprovodu Epoque Quartet, došlo i na vyhlášení tří nejúspěšnějších kolektivů uplynulého roku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český tým (zleva) Petra Kvitová, kapitán Petr Pála, Kateřina Siniaková, Barbora Strýcová, Barbora Krejčíková a Lucie Šafářová slaví další triumf ve Fed Cupu.

Vlastimil Vacek/Právo

A protože se nacházíme v tenisové éře, získaly trofej opět hráčky, které pod vedením nehrajícího kapitána Petra Pály vybojovaly další triumf ve Fed Cupu.

Druhá příčka patří basketbalistům ČR, jimž se podařilo vybojovat postup na mistrovství světa, třetí pak skončili hokejisté Komety Brno.

Anketa o nejlepší Kolektiv roku
1. fedcupové družstvo ČR532100 000
2. basketbalisté ČR40680 000
3. hokejisté HC Kometa Brno26260 000
V prvním sloupci jméno kolektivu, ve druhém získané body, ve třetím finanční odměna

V juniorské kategorii, kterou vyhlašuje Nadace České sportovní reprezentace, se na prvním místě umístila plavkyně Barbora Seemanová. Druhá příčka patří atletce Barboře Malíkové, třetí pak obsadil cyklista Jakub Šťastný.

Reklama

Související témata: