Hlavní obsah

MOV prošetřuje podezření z korupce při volbě OH v Riu

Londýn

Etická komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) začala prošetřovat podezření z možné korupce při udělení pořadatelství loňských letních olympijských her Riu de Janeiro. Na případ upozornil francouzský list Le Monde. Podle něj se už francouzská justice zabývá podezřelou platbou vpředvečer volby organizátora v roce 2009 na účet Papy Massaty Diacka, syna tehdejšího člena MOV a bývalého prezidenta atletické federace IAAF Lamine Diacka.

Foto: Issei Kato, Reuters

Viceprezident MOV John Coates (vpravo).

Článek

Rio získalo jako první jihoamerická země v historii pořadatelství olympijských her při volbě v Kodani 2. října 2009. Pouhé tři dny předtím přistálo na kontě firmy Pamodzi Consulting Diacka mladšího 1,5 milionu dolarů od společnosti Matlock Capital Group z Britských Panenských ostrovů, kterou vlastnil brazilský obchodník Arthur Cesar de Menezes Soares Filho.

Diack, jehož otec v současnosti čeká ve Francii na soud kvůli obvinění z praní špinavých peněz a korupce, také dostal 500 000 dolarů od Brazilcovy firmy prostřednictvím účtu v Rusku.

Peníze na propagaci atletiky?

Papa Massata Diack, který byl loni kvůli korupci potrestán doživotním zákazem působení v atletice, zároveň podle Le Monde z přijatých peněz poslal 300 000 dolarů firmě spojované s Frankiem Fredericksem. Bývalý namibijský sprinter, mnohonásobný medailista z OH a MS, listu řekl, že peníze byly určeny na propagaci atletiky v Africe v letech 2007-2011.

"Platba neměla nic společného s olympijskými hrami. Tehdy jsem nebyl členem rady IAAF a neporušil jsem žádná etická pravidla," řekl Le Monde člen MOV a současný člen výkonné rady IAAF Fredericks, jenž byl při volbě v Kodani skrutátorem. Rio porazilo španělskou metropoli Madrid počtem 66 hlasů proti 32.

Mezinárodní olympijský výbor potvrdil, že se začal korupčním podezřením zabývat. "MOV je odhodlán tuto situaci objasnit a spolupracuje s francouzskými vyšetřovateli," uvedli představitelé MOV v prohlášení.

"Co se týče pana Frederickse, informoval MOV a ujistil nás o své nevině. Věříme, že pan Fredericks dodá potřebné důkazy, které potvrdí proti obviněním Le Monde jeho nevinu," dodal Mezinárodní olympijský výbor.

Podezření z korupce nechalo klidným mluvčího loňských her v Riu Maria Andradu. "Vítězství Ria bylo naprosto jasné. Francouzské úřady vyšetřují šest členů MOV a šest hlasů nemohlo volbu ovlivnit. Bylo to naprosto čisté," řekl agentuře Reuters.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.