Hlavní obsah

MOV zakázal Lukašenkovi účast na olympijských hrách

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zakázal účast na olympijských hrách běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, jenž je už 23 let šéfem národního olympijského výboru. Lukašenko byl letos v srpnu zvolen do šestého prezidentského období a Běloruskem od té doby zmítá chaos. Kritici autoritářského vůdce tvrdí, že volby byly zmanipulované, a protesty proti Lukašenkovi jsou násilně potlačovány.

Foto: Maxim Guchek, ČTK/AP

MOV zakázal běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi účast na olympijských hrách.

Článek

Umlčováni jsou také sportovci, kteří vyzvali MOV, aby zasáhl. V listopadu olympijský výbor zahájil s Běloruskem formálně řízení kvůli podezření z porušování olympijské charty.

"MOV došel k názoru, že se zdá, že současné vedení dostatečně nehájí běloruské sportovce před politickou diskriminací v rámci národního olympijského výboru, sportovních federací či celého sportovního hnutí," uvedl dnes šéf MOV Thomas Bach. "Je to proti základním principům olympijské charty a tedy to vážně ohrožuje pověst olympijského hnutí," dodal Bach.

MOV zakázal účast na OH také dalším dvěma běloruským funkcionářům včetně Lukašenkova syna Viktora, jenž je prvním viceprezidentem národního výboru. Zároveň MOV zmrazil veškeré platby Běloruskému olympijskému výboru a stipendia sportovcům, kteří se připravují na OH, bude vyplácet přímo jim.

Mezinárodní olympijský výbor také vyzval sportovní federace, aby neplánovaly pořádat v Bělorusku žádné vrcholné akce. Minsk má společně s Rigou organizovat příští rok na přelomu května a června mistrovství světa v hokeji. Lotyšští představitelé už dříve uvedli, že si pořadatelství MS se svým běloruským sousedem nedokážou v současnosti představit. Mezinárodní hokejová federace IIHF se situací zabývá a údajně už zahájila kroky k odebrání spolupořadatelství Bělorusku.

Reklama

Související témata: