Hlavní obsah

Neskutečný výkon. Jihoafričan vyšplhal na laně do 90 metrů a pokořil rekord

Johannesburg/Praha

Jihoafrický sportovec Thomas van Tonder je jedničkou ve šplhu. Během svého kousku v Johannesburgu předvedl úctyhodný výkon. Na laně zavěšeném mezi dvěma ikonickými věžemi Soweto Towers vylezl do výšky 90 metrů. V 50 metrech mu navíc naměřili čas, který je pokořením neoficiálního světového rekordu.

Van Tonder vyšplhal po laně do výšky 90 metrů.Video: Red Bull

 
Článek

Osmadvacetiletý Van Tonder je sedmnáctinásobným mistrem v překážkovém podniku Warrior Black Ops Elite race a národním šampionem z roku 2019 ve stometrovém závodu OCR.

Jeho umění zdolávat náročné tratě ve skvělých časech se mu hodilo i během jeho posledního kousku v Johannesburgu. Devadesátimetrový šplh po laně zvládl za devět minut a 19 vteřin.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Thomas van Tonder (@thomas_ocr)

Ještě důležitější byl pro něj ale výkon lehce za polovinou jeho vertikální tratě. Na mezičase v padesátimetrové výšce mu totiž naměřili tři minuty a 19 vteřin, což je podle agentury Reuters neoficiální světový rekord.

„Bylo to úžasné. Všechno šlo skvěle a já se dostal do dobrého rytmu," okomentoval svůj počin Van Tonder. „Když jsem byl na 50 metrech zafixoval jsem se do lana a chvíli jsem odpočíval. Dát to pod 4 minuty byl můj cíl. Hodně jsem se ale vysílil a dostat se až na vrchol byl pro mě potom boj. Vidět nahoře radost celého týmu, který na mě čekal, byl ale nezapomenutelný pocit," dodal odvážný lezec.

Reklama

Související témata: