Hlavní obsah

NSA ubrala nevidomým sportovcům 600 tisíc

Karel FeltSport.czPrávo

Tvrdý úder od vedení Národní sportovní agentury (NSA) dostal Český svaz zrakově postižených sportovců (ČSZPS). Podle nových norem, které nastavila se souhlasem vedení úřednice Hana Bartoňová, jež má handicapované sportovce na starosti, přišel v porovnání s minulým rokem o 600 tisíc korun. Víc než sto tisíc jim ubrala z peněz na sportovní reprezentaci, což je celá polovina z této kapitoly, a půl milionu na provozní náklady.

Foto: paralympic.cz

Zrakově handicapovaný lyžař Patrik Hetmer se možná startu na paralympijských hrách v Pekingu nedočká.

Článek

„V návrhu máme 3,4 milionu korun místo čtyř. Bez zdůvodnění. A to paní Bartoňová údajně vypsala novou výzvu podle kritérií bývalého ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z roku 2019," řekl Právu předseda svazu nevidomých sportovců Zdeněk Barlok.

„S tímto snížením jsem nesouhlasil a nepodepsal ho, takže peníze nemáme. Lze ale očekávat, že nám sníženou částku bez našeho souhlasu pošlou, aby měli čistý stůl. Naše sportovce jsme tak nemohli z finančních důvodů poslat na dva evropské šampionáty a v ohrožení je i ten nadcházející, světový. Nedostali jsme peníze ani na sportovce, kteří startovali na Paralympijských hrách v Tokiu, ani na ty, kteří se chystají na zimní paralympiádu do Pekingu. V ohrožení je tak i start našeho úspěšného sjezdaře Patrika Hetmera," dodal Barlok.

„V podstatě nám zničili sezonu tím, že porušili dotační kritéria. Podle místopředsedkyně NSA Markéty Kabourkové jim legislativa umožňuje upravit si kritéria podle potřeby. Nikdy jsem nezpochybňoval žádné dotace z MŠMT, i když se mi nelíbily, ale tohle už je za hranou," hněvá se Barlok.

Z NSA přišla převážně zamítavá stanoviska na všechny žádosti svazu, a to i po zákonem stanovených lhůtách, nebo vůbec. Konkrétní odpověď na svůj dotaz nedostal ani senátor Herbert Pavera (TOP 09).

„Chtěli jsme, aby byly zveřejněny záležitosti týkající se svazů a rozdělování peněz, ale také zdůvodnění, proč některým svazům sdružujícím zdravotně postižené sportovce bylo přidáno a většině ubráno," podotkl Barlok.

Foto: Sport.cz

Šéf NSA Filip Neusser.

Není to vtip

„Jedná se o veřejné finance, takže podle zákona by to mělo být přístupné. Odpověď, že přibylo postižených sportovců i svazů, je absurdní, zejména v době covidových omezení. Na odvolání nám nepřišly žádné odezvy. Bylo mi sděleno, ať přijdu s asistentem na NSA, že mi na hodinu dovolí do listinné dokumentace nahlédnout... Takový přístup ke zrakově postiženému člověku je necitlivý a urážlivý. Přitom zákon 106 týkající se poskytování veřejných informací i hospodaření s veřejnými finančními prostředky hovoří jasně a této problematiky se týká," konstatoval Barlok.

Vzhledem k nastolení nových kritérií nejen svaz nevidomých sportovců, ale i další nedostaly peníze v květnu, kdy měly, ale některé ani nyní.

Právo se pokoušelo získat reakci NSA, minulý týden se povedlo spojit s paní Bartoňovou až v pátek. Předchozí pokusy ztroskotaly – pracovníci agentury odkazovali na ni, protože za tuto oblast odpovídá, ale zastihnout ji telefonicky se nepodařilo. Mail prý nedorazil... Až v pátek dostala redakce příslib, že pošle-li nový e-mail s otázkami na tiskového mluvčího NSA Jakuba Večerku, dostane odpovědi. Tak snad tento týden...

Reklama

Související témata: