Hlavní obsah

Po životním výsledku nejuchala, litovala diskvalifikované soupeřky

Heerenveen

Vybojovala životní výsledek, přesto byla skleslá. Dvacetiletá rychlobruslařská naděje Nikola Zdráhalová po mistrovství Evropy ve víceboji v nizozemském Heerenveenu, kde se prodrala na skvělé deváté místo, litovala ruské soupeřky. Kvůli kontaktu s českou závodnicí byla totiž diskvalifikována.

Foto: facebook.com/SportInvest.cz/

Nikola Zdráhalová na rychlobruslařském oválu v Heerenveenu.

Článek

„Jsem moc spokojená, jde o nejlepší výsledek kariéry. Ale současně je mi líto Jurakovové," vyprávěla Zdráhalová, když tunelem pod oválem mířila do posilovny, aby nohy zmožené závodními kilometry uvolnila na kole.

Po první části rychlobruslařského víceboje držela desátou příčku. A nejen kvůli nervozitě nemohla před druhým dnem účinkování na šampionátu spát. „Mezi startem na pět set metrů a třemi kilometry jsem byla úplně hotová, tak jsem si dala espresso a Red Bull, což se následně projevilo. Pěkně jsem svítila," smála se Zdráhalová. "A k tomu nervozita. Pořád jsem si v hlavě promítala pětistovku i trojku. Pořád jsem se budila. Nedokázala jsem to jen tak hodit za hlavu," netajila rodačka z Dvora Králové.

Při závodě na 1500 metrů ji při posledním střídání drah Jurakovová trefila bruslí. I přes zakolísání a ztrátu času držela česká reprezentantka desátou pozici, záhy po rozhodnutí sudích skočila na devátou příčku. „Ze zatáčky jsme vyjely stejně. A když jedu z vnější dráhy, mám automaticky přednost. Celou rovinu jsme byly vedle sebe, já lehce zpomalila, abychom se nestřetly. A Ruska mě při jednom zanožování kopla do brusle," popisovala kritický okamžik Zdráhalová.

Přestože se v daný okamžik šinula rychlostí pětačtyřicet kilometrů v hodině, karambol ustála. „Nikdy v minulosti mě nikdo netrefil. Ještě mi zbývalo pár metrů do oblouku, což bylo štěstí. Na rovině se kolize dala zvládnout," říkala Zdráhalová.

V předešlých sezónách byla na kontinentálním šampionátu pětadvacátá, šestnáctá, třináctá. „Nečekala jsem, že bych se letos mohla vejít do desítky. Konkurence se zvyšuje. Ale i tak se pokusím kvalifikovat na olympijské hry v příštím roce," předsevzala si Zdráhalová. „Nicméně musím zlepšit všechny disciplíny," nenechávala se ukolébat životním výsledkem z Heerenveenu.

Reklama

Související témata: