Hlavní obsah

Přes den mimo, večer nastartovaný. Česká naděje poznala nástrahy Tokia

Praha

Na vlastní kůži pocítil, co může s tělem sportovce provést nevydařená aklimatizace. Tím hůř, že se tak stalo v dějišti nejbližších olympijských her v Tokiu, kde by Jan Kuf mohl za rok patřit i k medailovým adeptům. A tak má nejlepší český moderní pětibojař současnosti o čem přemýšlet.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Český reprezentant v moderním pětiboji Jan Kuf.

Článek

Do japonské metropole vyrazil na červnové finále Světového poháru i proto, aby obhlédl sportoviště, kde se bude bojovat o olympijské zlato. „V Asii jsem byl předtím dvakrát a neměl jsem žádný problém,“ vybavuje si Kuf. Jenže teď se jeho pobyt na dálném východě změnil v trápení.

„Byli jsme tam deset dnů a já spal každý den tak tři hodiny,“ popisuje. „Počítal jsem, že třetí čtvrtý den to bude dobré, ale vůbec nic se nezměnilo. Přes den jsem byl úplně mimo a když jsem měl jít večer spát, přišel jsem si jako kdyby bylo ráno a byl jsem připravený trénovat. Každý trénink to bylo horší a horší a v závodě nejhorší,“ líčí Kuf, jenž pětiboj nedokončil.

Foto: Ivana Roháčková

Moderní pětibojař Jan Kuf na pražské Julisce.

Český olympijský výbor se snaží problémům s aklimatizací ve spolupráci s odborníky předcházet, však východní Asie je v těchto letech výhradním pořadatelem olympiád (ZOH Pchjongčchang 2018 i Peking 2022). Jenže na Kufa nezafungovaly ani speciální vychytávky.

„Všechno jsme testovali, už když jsme měli vloni mistrovství světa v Mexiku, měli jsme speciální brýle pracující se světlem, všechno bylo v pohodě. Teď mi přišlo, že to organismus úplně ignoruje,“ posteskl si Kuf, jenž spolu s trenérským týmem hledal příčiny potíží.

Vždyť jeho reprezentační kolega Martin Vlach zvládl aklimatizaci při stejném programu bez problémů a obsadil dvanácté místo.

„Já věřím, že to byl extrémní případ, který se nebude opakovat a že za to mohly spíš zdravotní problémy,“ předpokládá Kuf, že na vině bylo vleklé nachlazení, s nímž bojovat ještě po návratu. Svoji tezi si může potvrdit i během příštího roku, kdy se v Asii ještě před olympiádou koná hned několik větších závodů.

Přesto Kuf cesty do Japonska rozhodně nelituje, kromě varování v podobě nezdařené aklimatizace si přivezl poznatky o olympijských sportovištích i koních, které dokáží v pětiboji zhatit dobře rozjetý závod. Proto chtěl při finále SP vydržet až do jezdecké soutěže.

„Měl jsem skvělého koně, obecně byli jedni z nejlepších, které jsem na pětibojařských soutěžích viděl. Také se jel náročný parkur na nejvyšších možných výškách,“ hodnotil.

Cesta vede už z ME

Aby si japonské koně vyzkoušel i za rok, musí se do Tokia nominovat. A nejvíc kvalifikačních míst bude ve hře už tento týden při mistrovství Evropy v anglickém Bathu. Olympiádu si vybojuje nejlepších osm s tím, že z každé země postoupí jen jeden závodník.

Další možností nominace jsou mistrovství světa letos a příští rok, plus světový žebříček. Každou zemi v Tokiu můžou reprezentovat maximálně dva závodníci.

„A jsme u nás čtyři, co se můžou kvalifikovat, takže i kdyby se mi povedlo teď kvalifikovat, stejně bych musel prokazovat výkonnost další celý rok, abych se mezi ty dva vešel,“ připomíná evropský šampion z roku 2016.

Reklama

Související témata: