Hlavní obsah

Při summitu Kima a Muna došlo i na sport. Korejské státy se rozhodly společně ucházet o olympiádu

Pchjongjang

Jedním z výsledků probíhajícího summitu v Pchjongjangu je prohlášení, že oba korejské státy se rozhodly společně se ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2032.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vpravo) a jihokorejský prezident Mun Če-in.

Článek

Dnes se severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in sešli po úterní debatě ke druhému kolu jednání, které by mělo být závěrečné.

Jedním z výsledků vrcholné schůzky je podle Muna rozhodnutí, že oba korejské státy se budou ucházet o společné pořádání olympiády v roce 2032.

Tu už kdysi - v roce 1988 - pořádal jihokorejský Soul, zimní hry na poloostrov rovněž zavítaly, a to v letošním roce do Pchjongčchangu.

Jednání obou lídrů se týkalo především denuklearizace Korejského poloostrova a vývoje dalších vztahů v této části světa. Výsledek summitu na twitteru ocenil americký prezident Donald Trump .

Kim na tiskové konferenci s Munem prohlásil, že v brzké budoucnosti navštíví Soul. Pokud se tak stane, bude prvním severokorejským vůdcem, který od konce druhé světové války jihokorejskou metropoli navštíví, poznamenala AP.

Reklama