Hlavní obsah

Ředitelům sportovních gymnázií se nelíbí koncepce podpory sportu

Nesouhlas s novou koncepcí státní podpory sportu v České republice vyslovili na středečním zasedání Asociace ředitelů sportovních gymnázií v Brně zástupci všech 16 škol tohoto typu. Znepokojuje je, že v nové koncepci se o sportovních gymnáziích prakticky nemluví.

Článek

"Snažíme se bít na poplach a s trochou nadsázky se dá říci, že bojujeme o život," řekl ČTK předseda asociace Jiří Krauskopf. "Současný systém přežil z minulé doby a dokázal svou potřebnost v okamžicích, kdy se rušila tréninková střediska mládeže a sportovní třídy. Nefunguje ale tak, jak by měl. Diskutuje se dokonce o tom, zda má být tento typ středních škol se zaměřením na sport," uvedl Krauskopf a citoval názor představitelů Českého olympijského výboru, podle nichž jsou sportovní gymnázia ve výchově vrcholových sportovců nezastupitelná.

Na olympijských hrách v Pekingu startovalo v české reprezentaci třicet žáků nebo absolventů sportovních gymnázií. Ze tří zlatých medailí vybojovaly dvě absolventky sportovních gymnázií Kateřina Emmons a Barbora Špotáková.

"Naplňujeme jako jediní beze zbytku požadavek, aby mohli sportovci studovat a současně se věnovat svému sportu. Podmínky, které máme, jsou nevyhovující. Můžeme něco zrušit. Ale musíme si uvědomit, jaké to bude mít dopady. I když nás podporují někteří funkcionáři, tak náš hlas zní dost osamoceně," uvedl Krauskopf, který kritizoval skutečnost, že na zasedání nepřijeli zástupci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Reklama

Související témata: