Hlavní obsah

Ruští skeletonisté po trestu od MOV nemohou startovat v SP

Bobová a skeletonová federace IBSF provizorně zastavila činnost čtveřici ruských skeletonistů, které Mezinárodní olympijský výbor kvůli dopingové kauze ve středu zpětně diskvalifikoval z her v Soči a doživotně vyloučil z OH. Olympijský vítěz Alexandr Treťjakov, bronzová medailistka ze Soči Jelena Nikitinová a Olga Potylicynová s Marií Orlovovou nemohou s okamžitou platností startovat ve Světovém poháru, který ode dneška pokračuje v kanadském Whistleru.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Bronzová medailistka ze Soči Jelena Nikitinová nesmí také kvůli dopingové kauze startovat ve Světovém poháru skeletonistů.

Článek

IBSF rozhodla odlišně oproti lyžařské federaci FIS, jež naopak ve čtvrtek povolila šesti stejně potrestaným ruským běžcům v čele s olympijským šampionem Alexandrem Legkovem startovat o tomto víkendu v začínajícím Světovém poháru. FIS chce s případnými vlastními sankcemi počkat na odůvodnění verdiktu disciplinární komise MOV.

Sezona skeletonistů je už naproti tomu v plném proudu a Nikitinová dokonce vyhrála předchozí závod v Park City a byla čtvrtá v Lake Placid. Treťjakov má z prvních dvou pohárových závodů na kontě třetí a šesté místo.

IBSF současně oznámila, že suspendovaní sportovci mají právo požádat o předběžné slyšení, a šéf ruské bobové a skeletonové federace Alexandr Zubkov prohlásil, že toto právo jeho krajané využijí. "Momentálně nejsou žádné důkazy o vině sportovců," řekl agentuře TASS Zubkov, který v Soči 2014 triumfoval jako pilot dvojbobu i čtyřbobu a také se nad ním vznášelo podezření z dopingu.

Čtveřice skeletonistů měla dočasně zastavenou činnost už v lednu v reakci na zveřejnění druhé části zprávy vyšetřovatele Světové antidopingové agentury WADA Richarda McLarena o řízeném dopingu v Rusku a podvádění při dopingových kontrolách během OH v Soči. Po několika dnech se ale mohli opět zapojit do Světového poháru. "Věříme, že IBSF se zachová stejně jako v minulé sezoně," prohlásil Zubkov.

Reklama

Související témata: