Hlavní obsah

Šerpu, který vylezl devatenáctkrát na Everest, zavalila lavina

KÁTHMÁNDÚ

Pád laviny zřejmě nepřežil nepálský šerpa, který stanul devatenáctkrát na vrcholu Mount Everestu a patřil k nejvyhlášenějším horolezcům světa. Třiačtyřicetiletého Čhevanga Nimu zavalila lavina v sobotu. Záchranáři ukončili pátrání dnes, kdy už je podle serveru BBC šance, že bude nalezen živý, prakticky nulová.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

Nima byl s 19 výstupy na nejvyšší horu světa blízko zdolání rekordu 20 výstupů, který drží nepálský horský průvodce Apa Šerpa. Lavina jej zastihla při upevňování lan na svazích sedmitisícové hory Baruntse.

Nima byl zavalen v nadmořské výšce přibližně 7045 metrů. Do záchranné akce byl zapojen také vrtulník, pomáhal při ní i jeho bratr společně s dalšími horolezci. Operaci ale komplikovalo především špatné počasí.

"Povětrnostní podmínky jsou velmi špatné a záchranné týmy se musely vrátit," uvedl ředitel cestovní kanceláře, pro kterou Nima pracoval. "Myslíme, že špatné počasí bude trvat minimálně týden," dodal s vysvětlením, že byly záchranné práce odvolány a rodina považuje Nimu za mrtvého.

Reklama

Související témata: