Hlavní obsah

Šonka skončil v kvalifikaci třetí, v San Diegu narazí na Francouze

San Diego

Dvě tisíciny sekundy chyběly Martinu Šonkovi, aby si v kvalifikaci na druhý závod světového šampionátu Red Bull Air Race v San Diegu vybojoval druhou příčku. Nakonec se musel spokojit se třetím místem a v prvním kole závodu vyzve svého tradičního soupeře, kterým je Francouz Nicolas Ivanoff.

Foto: martin-sonka.cz

Martin Šonka během kvalifikace v San Diegu.

Článek

Šonka si na kvalifikaci věřil, v trénincích totiž bral jedno první a jedno druhé místo. I když nakonec nevyhrál, zklamaný není. „Třetí místo rozhodně není špatné. Navázali jsme na tréninky a létali konstantně rychlé časy, které tady zatím patří k nejrychlejším. Takže s tím jsme spokojeni. Určitě se na kvalifikaci podíváme s týmem a vyhodnotíme, kde bychom se mohli ještě polepšit. Čeká nás nevyzpytatelný Nicolas Ivanoff, je to rozhodně těžký soupeř, zkušený pilot, který létá velmi rychle. V Abú Zabí se nám ho ve druhém kole podařilo 'zaletět' a rádi bychom to samozřejmě zopakovali i tady," líčí Martin Šonka na svém webu.

Český pilot vstupoval do závodu z pozice vedoucího muže světového šampionátu a i díky výsledkům v tréninku na něj byla upřena velká pozornost.

„To vůbec nevnímám, navíc šlo o jeden závod. Seriál se teprve rozbíhá a my se musíme soustředit, aby se nám na skvělý výsledek z Abú Zabí podařilo navázat. Hodně pilotů si sem do San Diega přivezlo značná vylepšení svých strojů a je to vidět na časech," avizuje Šonka. "Trať je náročná, je jednoduché udělat chybu, která vás stojí čas. Při druhém kvalifikačním letu jsem trefil pylon a dostal penalizaci. Je to mžik, který vás může stát závod. Takže teď věci kolem neřeším a co nejvíc se koncentruji na závod."

Kvalifikaci vyhrál německý obhájce titulu Matthias Dolderer, druhý skončil k radosti domácích fanoušků Američan Goulian. Druhý český pilot Petr Kopfstein zaletěl osmý nejrychlejší čas a v souboji ho vyzve Španěl Velarde. Závod vysílá v přímém přenosu program ČT sport od 23:00.

Reklama

Související témata: