Hlavní obsah

Sportovní dvojice Süe Šen a Čao Chung-po má potřetí světový titul

TOKIO

Čínská sportovní dvojice Süe Šen, Čao Chung-po potřetí v kariéře získala titul mistrů světa. Na šampionátu v Tokiu ve středu ve volné jízdě potvrdila vedoucí pozici z krátkého programu a navázala na triumfy z let 2002 a 2003. Stříbrnou medaili získali další Číňané Čching Pchang a Ťian Tchung, bronz vybojovali Němci Aljona Savchenková a Robin Szolkowy.

Foto: REUTERS/Issei Kato

Čínská sportovní dvojice Süe Šen, Čao Chung-po při volné jízdě na MS

Článek

O triumfu zkušených Číňanů nebylo pochyb. Bronzoví olympijští medailisté z Turína po dvou letech zažívají sezonu bez zdravotních problémů a letos vládnou kategorii sportovních dvojic. Vítězové finále Grand Prix vyhráli už krátký program a všechny soupeře předčili také ve volné jízdě.

Vyzrálý a procítěný projev Süe Šen a Čao Chung-po ozdobili jistými skoky. Ani síly jim nedocházely, ve druhé polovině jízdy nadchli publikum i rozhodčí vysokým odhazovaným trojitým rittbergerem i salchowem. Jako jediní v součtu obou částí závodu překonali dvousetbodovou hranici a o více než patnáct bodů porazili své krajany.

Obhájci titulu Čching Pchang a Ťian Tchung rovněž předvedli bezchybný výkon a ze třetího místa po krátkém programu poskočili na stříbrnou pozici. Pomohlo jim k tomu zaváhání evropských šampiónů z Varšavy Savchenkové a Szolkowého, kteří nezopakovali výbornou volnou jízdu z ME.

Ruští nováčci neudrželi čtvrtou příčku

Svěřencům někdejšího úspěšného závodníka ve sportovních dvojicích Ingo Steuera se sice vydařily odhazované skoky, ale zaváhání partnera u sólového trojitého toeloopu a nesoulad při sólové kombinované piruetě je připravil o stříbro, od něhož je nakonec dělily dva body. S přehledem však uhájili medailovou pozici a získali první cenný kov na světové scéně.

Nadějnou čtvrtou příčku neudrželi ruští nováčci na mezinárodním poli Juko Kawagučiová a Alexandr Smirnov, které nevydařená volná jízda srazila až na devátou pozici. Naopak z desátého místa na páté poskočil třetí čínský pár Tan Čang, Chao Čang, stříbrní olympijští medailisté z Turína.

Po jedenáctém místě z krátkého programu do volné jízdy nenastoupili ruští mistři světa z roku 2000 Maria Petrovová a Alexej Tichonov, kteří po sezoně ukončí amatérskou kariéru. Smutné loučení potkalo další zkušený pár, polské manžele Dorotu a Mariusze Siudkovy. Partner se při rozbruslení zranil a místo volné jízdy jen zamávali divákům.

Výsledky - sportovní dvojice:1. Süe Šen, Čao Chung-po 203,50 bodu, 2. Čching Pchang, Ťian Tchung (všichni Čína) 188,46, 3. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 187,39, 4. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 173,2, 5. Tan Čang, Chao Čang (Čína) 173,39, 6. Marcouxová, Buntin (Kan.) 167,25.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.